Vindt er tijdens een scheiding (altijd) eerst een scheiding. van tafel en bed plaats?

Zo ja, is dit dan de (gebruikelijke) procudure tijdens een normale scheiding als je echt wil scheiden?
En zo nee en er wordt zelf voor gekozen, is er dan bv een bepaald financieel voordeel te behalen welke geenszins tijdens/na een normale scheiding voorkomt?
Dus zouden echtlieden ervoor kiezen eerst v*n tafel en bed te scheiden als het niet hoeft, wanneer zij echt willen scheiden?
O


Heb laatst een andere vraag over dit onderwerp gesteld, echter is dit me nog niet duidelijk.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, aan een echtscheiding hoeft geen scheiding van tafel en bed vooraf te gaan. Scheiding van tafel en bed ontslaat de echtelieden van de verplichting om samen te wonen, maar houdt een huwelijk in stand (bij voorbeeld om economische redenen (een echtscheiding zou onoverkomelijke financiele gevolgen hebben), ten gerieve van de kinderen, of omdat tijdelijke omstandigheden een verzoening in de weg staan—men hoopt dan dat als die omstandigheden wegvallen, het huwelijk weer verder kan als voorheen). er kan ook een boedelscheiding plaatsvinden (net als na een echtscheiding). Als je ' in gemeenschap van goederen' getrouwd bent moet je na scheiding van tafel en bed aangeven wat van wie is (bezittingen en schulden). Wat een aantal zaken betreft, heb je bij scheiding van tafel en bed een keuze: verdeling van het pensioen (of rechten daarop) bijvoorbeeld. Ook pleeg je na scheiding van tafel en bed geen bigamie, wanneer je met een ander gaat samenwonen. Scheiding van tafel en bed moet door de rechter worden uitgesproken. Wanneer je ervoor kiest weer als echtelieden verder te willen leven ga je nogmaals naar de rechter die dan bevestigd dat je weer 'gewoon' getrouwd bent. Toegevoegd na 1 minuut: sorry taalfout laatste regel, het moet zijn: bevestigt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100