Moet ik een buitenlandse gast die maar enkele dagen bij mij blijft bij de politie aangeven?

Ik ben lid van een hospitality site waardoor er af en toe (een keer of 5 per jaar) een gast bij mij verblijft, gratis. De meeste gasten komen uit het buitenland, het merendeel niet uit de EU. Zij hebben - indien nodig - zelf voor hun visum gezorgd, daar heb ik niets mee te maken. Ik hoorde laatst iemand zeggen dat élke buitenlander zich bij de vreemdelingenpolitie moet melden of dat de gastheer/vrouw dat moet doen. Bij een hotel snap ik het, daar verzorgt het personeel de aangifte. Maar gewoon thuis, zonder geldelijk gewin? 't Zijn een soort vrienden. Moet het dan ook?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Per 1 januari 2014 is de meldingsplicht bij een Visum voor Kort Verblijf (Schengenvisum) afgeschaft. Voorheen moesten buitenlandse gasten die op familie- of partnerbezoek zich binnen 72 uur moest melden bij de vreemdelingenpolitie. Daarna moest men naar het politiebureau om zich te laten registreren. Op het politiebureau ontving men een groene kaart die moest worden ingeleverd bij vertrek uit het Schengengebied. Er waren op deze regel al een aantal uitzonderingen want bij sommige gemeentes kon je een vreemdeling digitaal registreren. Vanaf 1 januari 2014 is deze verplichting nu komen te vervallen. Op de website van de vreemdelingenpolitie is de volgende tekst te lezen: “Als u in Nederland aankomt voor een kort verblijf, studie of familiebezoek, moest u zich in het verleden binnen 72 uur melden bij de vreemdelingenpolitie. Vanaf 1 januari 2014 vervalt deze verplichting. Verblijft u in een hotel of bent u korter dan 3 dagen in Nederland? Dan hoeft u zich ook niet te melden. Dit is ook niet nodig als u uit de Europese Unie, Zwitserland, IJsland, Liechtenstein of Noorwegen komt.

Bronnen:
http://www.reisverzekeringblog.nl/meldplic...

Dat was wel zo voor 1 januari 2014. Dan moest iedere vreemdeling zich binnen 72 uur melden bij de vreemdelingen politie. Nu dus niet meer. Enige wat noodzakelijk is, wel weer afhankelijk uit welk land je komt, is een visum van of <90 dagen of >90 dagen. Betreft een Schengenvisum.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100