Is verkeer van rechts nooit aansprakelijk bij een aanrijding?

Op een gelijkwaardige en relatief drukke kruising staan 3 auto’s: A gaat rechtdoor, maar moest voorrang verlenen aan B die van rechts komt. B gaat rechtdoor, maar moest voorrang verlenen aan C en die vanuit B van rechts komt. C slaat af naar links, maar moest voorrang verlenen aan A.

B stond al enige tijd stil alvorens A en C aan kwamen rijden en volgens mij zonder goede reden.

A gaat een moment stilstaan voor het kruispunt en heeft getracht zorgvuldig te zijn, maakte oogcontact met B en reed met minimale snelheid door
A was het denkbeeldige vierkant van het kruispunt bijna over terwijl B even later plotseling flink accelereerde en met grote kracht tegen de achterkant van A aanreed zodat deze opzij schoot (het heeft enige schijn van rammen, maar opzet lijkt onwaarschijnlijk).

Auto A is economisch Total Loss verklaard; een flinke blikschade en de achteras krom.

A (ik), B (tegenpartij) en C (getuige) geven dezelfde situatiebeschrijving door aan de verzekeraar.

De verzekeraar van A stelt dat A volledig aansprakelijk is met consequentie voor noclaim, want B komt namelijk van rechts. Dat was het enige wat telde. Verzekeraar erkent wel dat omstandigheden een rol spelen, maar is verder niet voor argumenten vatbaar. Het zou niet uitmaken dat het de achterkant is van A die is geraakt, dat er oogcontact is gemaakt, dat B al enige tijd stil stond, dat A rustig reed en B niet, dat B de indruk heeft gegeven dat A door kon rijden, etc.

Mijn gevoel is dat dit onrechtvaardig is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voorrang mag je niet nemen, die moet je krijgen. In de situatie zoals geschetst, wordt duidelijk dat de verkeerssituatie om een creatieve oplossing vraagt. Er is geen regel met betrekking tot wie dan eerst mag, dat is inzicht en socialiteit. Dat B grotendeels aan de achterkant van A schade heeft gemaakt, pleit voor de aanname dat jij voorrang kreeg. Jullie stonden beide stil en jij hebt toen ingeschat dat je de kruising op kon rijden. Jij bent daarbij tegen niemand aangereden. Auto B is daarbij dus onoplettend geweest. Je kan ook zeggen, hij had niet mogen oprijden, omdat hij C voorrang moest verlenen. Meest gangbaar in zo'n situatie is volgens mij A, C en dan B. Je kan ook nog even het juridisch loket bellen. Zij kunnen je gratis advies geven wat nu te doen. Misschien heb je wel een rechtsbijstandverzekering, die zou je kunnen inschakelen. Check daarvoor even de polis van je verzekering. Ik kan mij voorstellen dat je die rechtsbijstandverz. bij het afsluiten mee verzekerd hebt! Succes met de nare situatie!

Wat heel belangrijk is in dit geval is dat A even gaat stilstaan. Zelfs al heeft men voorrang en men staat vrijwillig een moment stil dan geeft men hierbij zijn recht op voorrang op. B heeft dus weer voorrang op A.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100