Is aansluiting op het gasnet verplicht?

Ik ga een klein huisje kopen, waar ik misschien 100 dagen per jaar in woon. Ik heb genoeg aan elektriciteit en water, want koken doe ik elektrisch en verwarmen eventueel ook, maar dat zal zelden gebeuren want in de winter zit ik in Portugal. Dus ik wil het vastrecht uitsparen voor gas. Er is toch geen verplichting om diensten van nutsbedrijven af te nemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Niemand verplicht je om gas van nutsbedrijven af te nemen. Anders hadden niet zo veel mensen een propaantank om in hun gasbehoefte te voorzien. Maar als je huisje op het aardgasnet is aangesloten zit er niets anders op dan dat gas te gebruiken.

Als de afstand tot de weg niet groter is dan 40 meter is het gasbedrijf verplicht het huis aan te sluiten op het net. Dat houdt in dat de technische voorzieningen aangelegd moeten worden om gas te kunnen afnemen. Je bent echter niet verplicht om een overeenkomst af te sluiten voor gasafname. Toegevoegd na 8 uur: Als er nog wel een gasmeter is (ook al neem je geen gas af) moet je nog steeds vastrecht betalen. Als je door de netwerkbeheerder de aansluiting daadwerkelijk laat verwijderen, betaal je ook geen vastrecht meer. Aan dit verwijderen (de infrastructuur vanaf het aansluitpunt) zijn wel eenmalige kosten verbonden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100