Waarom staan er geen politieagenten bij coffeeshops?

Als er tijdens een algemene verkeerscontrole softdrugs wordt aangetroffen, wordt dit (al dan niet vrijwillig) in beslag genomen. Als reden wordt hierbij aangegeven dat je het niet mag vervoeren.

Waarom staan er dan geen agenten bij iedere coffeeshop om vertrekkende bezoekers te controleren en, indien aanwezig, de cannabis in beslag te nemen?

Of andersom: waarom wordt het wel in beslag genomen tijdens een (verkeers)controle?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het bezit van softdrugs is wel strafbaar, maar in de praktijk worden kleine hoeveelheden voor persoonlijk gebruik toegestaan (gedoogbeleid). Het gedoogbeleid houdt in dat de politie niet gericht op zoek gaat of iemand in het bezit is van (soft) drugs. Ook niet aan de voordeur van de coffeeshops, omdat het bezit van kleine hoeveelheden niet vervolgd wordt en de coffeeshophouder onder bepaalde voorwaarden zeer kleine hoeveelheden voor persoonlijk gebruik van de klanten aan hen mag verkopen. Verkeerscontroles vinden niet speciaal plaats om te controleren of er drugs aanwezig zijn. Vaak is een controle afgestemd op één bepaalde controle, zoals alcoholcontrole, maar men neemt wel alles mee wat toevallig aan het licht komt en strafbaar is. Tijdens een alcoholcontrole kunnen, ook al is de blaastest in orde, toch diverse bekeuringen uitgeschreven worden voor bv. defecte verlichting, het rijden zonder geldig rijbewijs, rijden zonder veiligheidsgordel, voor gladde banden. Ook worden diverse automobilisten aan de kant gezet die boetes hebben openstaan en pas weer mogen rijden na het betalen van de boete. Kortom voor alles wat controlerende politieagenten, en die hebben daar een speciale neus voor, ontdekken wat niet klopt kan een bekeuring worden uitgeschreven of aanhoudingen worden verricht. Wordt tijdens de verkeerscontrole ontdekt dat men in het bezit is van drugs dan wordt men aangehouden en mag men gelijk mee naar het bureau. Heeft men maximaal 5 gram cannabis (marihuana, hasj) in bezit, dan neemt de politie de drugs in beslag en vindt er meestal geen strafvervolging plaats. Ergo, verkeerscontroles zijn er niet specifiek voor het ontdekken van drugs, dit ontdekken gebeurt dan “toevallig”.

De mensen die uit de koffieshop LOPEN vervoeren dus niet en je mag wel in het bezit zijn van cannabis. Zit je met cannabis in een auto dan ben je aan het vervoeren!

De politie doet wel degelijk controles bij koffieshops, maar dat kan niet dagelijks bij iedere koffieshop, daar is geen geld en geen mankracht voor. Net als bij de controles op de wegen wordt dit vooraf ingepland, tenzij er direct gevaar is.

Bronnen:
https://www.google.nl/search?rct=j&q=houdt...

Dit zal één van de kromme gevolgen zijn van het gedoogbeleid. Net zoals de inkoop illegaal is, en de verkoop legaal. Dat betekent immers ook dat men bij controle van activiteiten bij en rondom een coffeeshop buiten sluitingstijd vrij gemakkelijk illegale activiteiten vastgesteld kunnen worden. Maar men gaat vanwege het gedoogbeleid niet actief op zoek naar drugs, tenzij er vermoedens zijn van bijvoorbeeld het bezit van hele grote hoeveelheden, illegale handel e.d. Maar daarnaast vermoed ik dat het ook een hele praktische reden heeft: NIET systematisch controleren van klanten die de coffeeshop verlaten op bezit, lijkt mij behoorlijk ten goede komen van de verkeersveiligheid. We hebben - naar ik aanneem - met z'n allen veel liever dat iemand met een paar gram op zak in de auto stapt om dat thuis te gebruiken, dan dat ze hun drugs - zoals het eigenlijk zou moeten - in de coffeeshop gebruiken en dan vervolgens naar huis rijden. Zeker als dat 'rijden' met een motorvoertuig is. En er is geen eenvoudige controle op gebruik c.q. gebruikt hebben mogelijk d.m.v. een breathalizer zoals bij alcohol. Zodra dan klanten horen of zien dat de politie buiten controleert, roken ze hun kostbare jointje liever op voor ze in de auto stappen dan dat ze het risico lopen hem te moeten inleveren. En dat leidt dan weer tot gevaarlijke situaties.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100