moet je op de fiets aan de kant gaan als er gebelt word?

Stel:

Je fiets met z'n 2en naast elkaar. Achter je wil een fietser erlangs. Diegene belt, schreeuwt of maakt het anders duidelijk dat hij er langs wilt.
Is het verplicht om dan achter elkaar te gaan fietsen? Kan je er een boete voor krijgen?

En als een auto achter je rijd, toetert. Moet je dan achter elkaar gaan fietsen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als er een signaal gegeven wordt, dan is er sprake van mogelijke gevaarlijke situatie. En dan dient er snel gereageerd te worden om deze situatie op te heffen. Maar er geen gevaarlijke situatie is, dan is er sprake van onnodig gebruik van signalen. Dus er kan zijn van een inpasse. Dus ik heb even de wetsartikelen er bij gehaald. Gelukkig is er nog WegenVerkeersWet Artikel 5. Deze zegt dat je het overige verkeer niet mag hinderen. En er is reglement Verkeersregels en Verkeerstekens Artikel 55. Deze geeft aan dat je dient aan te geven als je wil inhalen. Dus je mag en moet aangeven dat je van richting veranderd. Ik ben geen jurist, maar op grond van artikel 5 mag het overige verkeer niet gehinderd worden door de weg te blokkeren zodanig dat er niet inhaalt kan worden. En een boete mag uit gedeeld worden. Vooral als je op dit feit bent gewezen, dat je het overige verkeer blokkeert. Dus het antwoord is ja, je moet opzij gaan.

Bronnen:
http://auto-en-vervoer.infonu.nl/verkeer/5...

Ja, je mag het overige verkeer niet hinderen. Als een andere verkeersdeelnemer aangeeft (middels claxon of bel) dat hij/zij wil passeren, dan moet je er voor zorgen dat dat ongehinderd kan.

1. Fietsers mogen met zijn tweeën naast elkaar fietsen als ze het overige verkeer niet hinderen. Er is een gedragscode die inhoudt dat de mensen, zeker in het verkeer, rekening met elkaar houden. Het betekent niet: bewust naast elkaar blijven fietsen en de achteropkomende fietser verhinderen te passeren. Dat hoort thuis onder het Hoofdstuk Pesten. Het betekent wel: langzaam rijden als het moet, snel rijden als het kan. Het betekent ook achter elkaar gaan rijden als de weg smal is en een fietser wil passeren, of als de passerende fietser de linker weghelft nodig zou hebben om te passeren. Rij je als fietser met tweeën naast elkaar en wil je achter elkaar gaan rijden, dan dient de buitenste fietser naar voren te rijden en de binnenste fietser even achter aan te sluiten. 2. Een waarschuwingssignaal met de fietsbel mag alleen gegeven worden als er gevaar bestaat voor jezelf of voor een ander. Veilig fietsen betekent om in het verkeer zo zichtbaar en voorspelbaar mogelijk te zijn, door anderen duidelijk te maken wat je van plan bent. Hiervoor kun je oogcontact zoeken, een teken geven met de arm of een belsignaal. Als achteropkomende fietser die wil inhalen heeft oogcontact zoeken en armgebaren maken weinig zin. Schreeuwen of roepen wordt ook niet op prijs gesteld. Blijft over: even waarschuwen met belsignaal. De fietsbel zit er namelijk niet voor de sier op, maar om te waarschuwen. Elkaar waarschuwen betekent: de fietsbel even gebruiken, het betekent niet dat je een soort carillon moet gaan nabootsen. Toegevoegd na 36 minuten: Artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994 Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/Hoof...
http://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/Hoof...
http://wetten.overheid.nl/BWBR0006622/Hoof...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100