ben ik verplicht de aanvullende uitkering van mij ex-partner te betalen?

Ik en mijn ex-partner zijn inmiddels 4 jaar uit elkaar. Wij hebben samen een dochter van 5 jaar. We zijn nooit getrouwd geweest en hadden geen samenlevingscontract.

Ik werk fulltime en mijn ex-partner parttime. Mijn ex-partner is vaak werkeloos. Wanneer zij op een of andere reden geen baan heeft klopt de gemeente bij mij aan om een bijdrage te doen voor haar omdat zij een aanvullende uitkering heeft wegens onze dochter.

Nu wil ik met mijn nieuwe vriendin gaan samenwonen. Is zij hier ook de dupe van? en tot wanneer moet ik deze bijdrage gaan betalen?

Dit verhaal staat los van de alimentatie die ik maandelijks betaald.

Alvast bedankt

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik begreep aanvankelijk niet hoe dit zou kunnen, omdat jouw enige wettelijke verplichting de alimentatie is. Maar ik vermoed dat dát nu juist de crux is in dit verhaal, dat het NIET los staat van de alimentatie. Kinderalimentatie wordt berekend aan de hand van het (gezins)inkomen ten tijde van het huwelijk of samenwonen, het inkomen (=de draagkracht) van de alimentatiebetalende ouder én het inkomen (=eigen aandeel) van de verzorgende ouder. Als alimentatiebetalende ex-partner hoef je nooit meer alimentatie te betalen dan je op grond van de draagkrachtberekening aan zou kunnen. Dus als jij zelf zou vervallen tot de Bijstand, dan zal het bedrag veel lager tot (vrijwel) nihil zijn. Maar wat ook meetelt, is het inkomen van jouw ex-partner. Is haar inkomen hoger, dan hoef jij minder mee te betalen, omdat zij dan een groter aandeel in de kosten zelf kan dragen. En andersom geldt dat dus ook: verdient je ex-partner - al dan niet tijdelijk - minder, dan ben jij - mits je draagkracht dit toelaat - meer alimentatie verschuldigd. Ik vermoed dat wat jij moet betalen geen aanvullende uitkering is, maar dat de gemeente jouw aandeel in het onderhoud int omdat alimentatie nu eenmaal een voorliggende voorziening is op de Bijstand. Dat houdt in dat, wanneer er alimentatie verschuldigd is, de hoogte van de Bijstand daar op aangepast wordt. Je ontvangt dus geen alimentatie met een volledige Bijstand daar bovenop, maar de gemeente vult de alimentatie en eventuele andere inkomsten aan tot Bijstandsniveau. Wanneer een ex-partner alimentatie is verschuldigd en dit niet betaalt, kan de gemeente soms de uitkering toekennen zonder daarin rekening te houden met de alimentatie, en vervolgens het verschuldigde bedrag innen bij de ex-partner. Dat gaat dan om geld dat eigenlijk als alimentatie betaald had moeten worden, wat de gemeente in feite heeft voorgeschoten in de vorm van een (hogere) uitkering. Waarschijnlijk passen jullie zelf de alimentatie niet aan wanneer je ex tijdelijk een lager inkomen heeft en betaalt de gemeente daarom de uitkering op basis van de alimentatie die je wél betaalt, om vervolgens bij jou het verschil te innen tussen datgene wat je betaald hebt en datgene wat je verschuldigd bent. Je bent verplicht je dochter (mede) te onderhouden tot zij 21 is. Tot haar 18e betaal je alimentatie aan haar moeder (tenzij er een herziening is i.v.m. veranderde inkomsten) en daarna kun je zelf met je dochter afspreken wat jij betaalt aan kosten voor studie e.d.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100