Is het strafbaar om een bommelding te doen, als je ook daadwerkelijk een bom geplaatst hebt?

Zou je dus als je gepakt wordt voor twee strafbare feiten gepakt worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is strafbaar om een valse bommelding te doen. Als het waar is dan is het niet strafbaar. Je zal dan wel strafbaar zijn voor het leggen van de bom. Misschien zijn ze dan wat milder omdat je het zelf gemeld hebt.

Ik weet niet wat jij van plan bent... :p Maar 1. het plaatsen van een bom is uiteraard een strafbaar feit en 2. het melden van een feit is niet strafbaar, maar je wordt waarschijnlijk wel gek verklaard als je eerst zelf een bom legt en het daarna zelf meldt.

Een (valse) bommelding is strafbaar onder artikel 285 Wetboek van Strafrecht (Artikel 285 1. Bedreiging met openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen of goederen, met geweld tegen een internationaal beschermd persoon of diens beschermde goederen, met enig misdrijf waardoor gevaar voor de algemene veiligheid van personen of goederen of gemeen gevaar voor de verlening van diensten ontstaat, met verkrachting, met feitelijke aanranding van de eerbaarheid, met enig misdrijf tegen het leven gericht, met gijzeling, met zware mishandeling of met brandstichting, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie. 2. Indien deze bedreiging schriftelijk en onder een bepaalde voorwaarde geschiedt, wordt ze gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie. 3. Bedreiging met een terroristisch misdrijf wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie. 4. Indien het feit, omschreven in het eerste, tweede of derde lid, wordt gepleegd met het oogmerk om een terroristisch misdrijf voor te bereiden of gemakkelijk te maken, wordt de op het feit gestelde gevangenisstraf met een derde verhoogd.) Voor het artikel maakt het niet uit of de bommelding vals of niet is. Uiteraard maakt dit wel uit voor de straf die uiteindelijk aan een rechtszaak zal voortvloeien. Bij een daadwerkelijke bom zullen er nog een hele stapel aan strafbare feiten er bij komen. Dit zal samen een tenlastelegging worden, waarbij de zwaarste feiten het zwaarst tellen en deze feiten als secundair tenlastegelegd worden.

Bij een valse bommelding gaat het om bedreiging met enig misdrijf waardoor de algemene veiligheid van personen of goederen in gevaar wordt gebracht. Voor de strafmaat wordt hiervoor Artikel 285.1 of Artikel 285.2 gebruikt van het Wetboek van Strafrecht. Artikel 285.1 van het Wetboek van Strafrecht stelt kort geformuleerd een maximale straf van twee jaar gevangenis op bedreiging met enig misdrijf waardoor de algemene veiligheid van personen of goederen in gevaar wordt gebracht. Artikel 285.2 zegt: Indien deze bedreiging schriftelijk en onder een bepaalde voorwaarde geschiedt, wordt ze gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie. Een aantal jaren geleden was dit Artikel 142 van het Wetboek van Strafrecht ("Hij die opzettelijk door valse alarmkreten of signalen de rust verstoort, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee weken of geldboete van de tweede categorie") De artikelen 285.3 en 285.4 zijn alleen van toepassing als het om een bedreigingen gaat met een terroristisch karakter. Als de bommelding vals blijkt te zijn, moet dit gedaan zijn met het oogmerk om een terroristisch misdrijf te kunnen voor bereiden of gemakkelijk te maken. Niet strafbaar is een bommelding als u werkelijk denkt dat er een bom aanwezig is of zelf een bom hebt gevonden. Gelukkig maar. U dient dit te melden Alarmnummer 112. Toegevoegd na 14 minuten: De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) wordt dan ingeschakeld om eventuele explosieven op te sporen en op te ruimen. Dit gebeurt zo’n 2.000 tot 2.500 keer per jaar. Het kan zijn dat de EOD het explosief zelf heeft opgespoord, het kan ook zijn naar aanleiding van een bommelding die door een persoon is gedaan die vermoedt dat er een bom aanwezig is. Toegevoegd na 2 minuten: In Nederland k a n een bommelding strafbaar zijn als bedreiging volgens artikel 285 van het Wetboek van Strafrecht.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0001854/Twee...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100