Verplicht vrijwilligerswerk tijdens bijstand mag je zelf bepalen welk werk je gaat doen ?

Als je zelf een vrijwilligersplek hebt gevonden mag de uitkeringsinstantie je dan verplichten om op een door hun aangewezen plek te gaan werken i.p.v. de plek die je zelf geregeld hebt ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wie betaalt bepaalt... De bijstandswet wordt uitgevoerd door de gemeente en die kan er dus inderdaad iets over 'zeggen' binnen de grenzen van de wet. Als je een bijstandsuitkering hebt en zelf bij de gemeente meldt dat je vrijwilligerswerk wilt gaan doen, gaat de gemeente dit beoordelen en bepaalt of je al dan niet toestemming hiervoor krijgt. Punten die daarbij worden overwogen: 1. Of het verrichten van vrijwilligerswerk of onbetaalde arbeid een belemmering vormt voor je arbeidsplicht; 2 .Of je een vergoeding krijgt of kunt krijgen voor het verrichten van vrijwilligerswerk of onbetaalde arbeid; 3. Of er geen andere en betere manier is om je aan het werk te krijgen. De gemeente informeert je erover of je al dan niet toestemming krijgt. Als je het niet met de beslissing van de gemeente eens bent, kun je in bezwaar gaan.

De gemeente beslist over dit soort zaken, dus het zou per gemeente kunnen verschillen. In mijn gemeente mag je het zelf bepalen, zolang je maar een bepaald aantal uren draait. Het gaat er uiteindelijk om dat je structuur en een zekere regelmaat in je leven aanbrengt, en of je nu koffie schenkt voor mensen in het verzorgingshuis of hondenkennels schoonmaakt in het asiel doet dan niet zoveel terzake.

Het verschild per gemeente. Het natuurlijk wel zo dat ze bepaalde plekken hebben om vrijwilligerswerk te doen, deze moeten ingevuld worden, wanneer jij dan met iets heel anders komt kunnen ze dit afwijzen. Je kunt wel proberen of je je voorkeur van werk door kunt geven en vragen of ze daar rekening mee willen houden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100