Mag een werkgever onbetaald werk als sollicitatie ronde laten uitvoeren?

Een vriend van mij kreeg in zijn e-mail een bericht van een horeca onderneming die personeel zoekt voor aantal evenementen, of men interesse heeft in een functie : bar/gardarobe.

Hierbij staat het volgende:

"Als dit zo is, horen we graag wanneer je beschikbaar bent, om een onbetaalde avond met ons mee te draaien. Hiervoor voeren wij een kort sollicitatiegesprek met je. Je kunt kiezen uit onderstaande evenementen...."


Mag dit zomaar? Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat je dan verzekerd bent. In de horeca waar wel eens glazen op je tenen vallen, een onverstandige bezigheid.

Niet dat ik nu stappen ga ondernemen haha. Maar ben wel heel nieuwsgierig hoe dit juridisch in elkaar steekt.

Toegevoegd na 1 minuut:
P.s. het betreft hier geen persoon met een uitkering of ander maatschappelijk project.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Die werkgevers blijven het proberen... Nee, productief meewerken als 'proef' is gewoon werk en moet gewoon betaald worden. Toegevoegd na 3 minuten: Bij een arbeidsovereenkomst neemt een werknemer de plicht op zich om onder een gezagsverhouding gedurende enige tijd persoonlijk arbeid te verrichten Daarvoor heeft de werknemer recht op loon en de werkgever dient dit te betalen. Toegevoegd na 16 minuten: 'Zomaar' beginnen met werken kan niet. De werkgever moet de identiteit van de werknemer vaststellen aan de hand van een geldig en origineel identiteitsbewijs, een kopie daarvan in zijn administratie opnemen, enz enz. Als controlerende instanties werknemers aantreffen die administratief niet bestaan, zijn hoge boetes mogelijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100