uit de gemeentelijke basisadministratie gezet en legitimatiebewijs kwijt,wat nu?

Ik ben uit de gemeentelijke basisadministratie gezet omdat ik niet woonde op het adres waar ik stond ingeschreven. Mij inschrijven op het adres waar ik woon is ook geen optie, omdat ik hiervoor geen toestemming heb van de verhuurder waarschijnlijk ivm hogere afvalstoffenheffing, waterschapsbelasting ed. Mij inschrijven bij familie of vrienden is om de zelfde reden evenmin een optie. Nu zou ik kunnen proberen om op het adres van familie of vrienden een briefadres aan te vragen en in het uiterste geval mij in te schrijven bij het leger des heils. Dit zal echter ook niet zomaar gaan omdat mijn zakken recent zijn gerold en ik geen legitimatiebewijs meer heb. Om een nieuw legitimatiebewijs aan te vragen moet ik ingeschreven staan bij een GBA en om mij in te schrijven heb ik een legitimatiebewijs nodig.
Alvorens door verschillende instanties van het kastje naar het muurtje gestuurd te worden stel ik hier dus nu de vraag wat ik nu het beste kan doen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik vermoed dat je niet bent uitgeschreven bij het GBA. Dat gebeurt volgens mij namelijk maar bij drie verschillende gebeurtenissen. Bij Ministerieel besluit (actueel voorbeeld is de Syrie gangers), bij emigratie (lijkt mij niet van toepassing) en als er een fout wordt geconstateerd die tot uitschrijving noopt. En zo ongeveer de enige fout die tot uitschrijving kan leiden is als je dubbel bent opgenomen in het GBA waarna men een van de dossiers verwijderd. Waarschijnlijker is dat je nu zonder adres in het GBA vermeld staat. Mijn advies is om via www.mijnoverheid.nl je GBA gegevens te controleren (je hebt daarvoor een DigiD nodig maar dat kan op basis van je BSN nummer aagevraadg worden). en daarna eventueel een tijdelijk briefadres aan te vragen (tot je uit je huur gedoe bent). Daarnaast zou ik aangifte gaan doen van de gestolen ID papieren (mocht je dat nog niet gedaan hebben). Dat moet je sowieso doen om nieuwe te krijgen. Toegevoegd na 1 dag: Nav de reacties ben ik er achter gekomen dat je ook nog eens kans maakt op een boete van € 325 als je er niet voor zorgt dat je inschrijving op orde is. Zie de bestuurlijke boete op de pagina in de link. Overigens geldt dit volgens mij ook voor je hospita als die je niet toestaat je op haar adres in te schrijven.

Bronnen:
http://www.bprbzk.nl/BRP/Toolkit_Voorkom_g...

Een paar jaar geleden is een bekende van me hetzelfde overkomen. Hij was uitgeschreven uit de Gemeentelijke BasisAdministratie omdat was geconstateerd dat hij niet meer op het opgegeven adres woonde. De gemeente waar hij was uitgeschreven gaf bij navraag deze reden. De oplossing die door diezelfde gemeente werd geadviseerd was: laat je inschrijven op een postadres. Dat heeft voor de "eigenaren" van dat adres geen enkel gevolg, niet voor een eventuele bijstanduitkering, niet voor een AOW, om maar wat te noemen. De gemeente kan dan haar post aan die persoon kwijt en is helemaal tevreden. Vervolgens een nieuw identiteitsdocument aanvragen en klaar is Kees.

Als uit onderzoek van de gemeente blijkt dat je niet woonachtig bent op het adres waar je ingeschreven staat krijg je, na een lange procedure, de status VOW (Vertrokken Onbekend Waarheen). In dat geval sta je dus niet meer ingeschreven op een adres. Je bent echter WEL bekend in het GBA. De gemeente kan dus een foto van jou opvragen welke gebruikt is voor je vorige identiteitsbewijs. Heb je aangifte gedaan van diefstal? Dat moet je wel eerst doen voor je een nieuw identiteitsbewijs kan aanvragen. Om alles goed te regelen is het raadzaam contact op te nemen met een juridisch loket of maatschappelijk werker. Zij kunnen jou het best adviseren. Kijk ook uit dat er geen oude boetes of openstaande schulden waren die nu ineens weer terug komen als u weer een GBA adres heeft.

Jij moet echt schijt hebben aan de verhuurder. JIJ woont op dat adres, dus JIJ bent daar ingeschreven, klaar. Dat ZIJ haar zaakjes niet op orde heeft, de belasting probeert te tillen of op andere wijze onrechtmatig aan de kost te komen, is niet jouw probleem. Mijn vriendin heeft zo na een scheiding ruim zes maanden met twee kinderen ZONDER inkomen gewoond door zich te laten overbluffen door de eigenaar van de caravan die ze huurde, terwijl pas achteraf bleek dat ze zich gewoon WEL op een camping kon laten inschrijven in de gemeente EN zo ook recht zou hebben gehad op een uitkering. Je zult er uiteindelijk wel stront mee krijgen met de verhuurder, maar die is niet te vergelijken met de stront die je krijgt als je straks echt officieel dakloos bent ZONDER ID-papieren. Op dit moment kun je het beste je licht opsteken bij bijvoorbeeld iemand van het maatschappelijk werk of een stichting die zich bezighoudt met daklozen (want dat ben je officieel). Je laat je nu meezuigen door het criminele gedrag van iemand anders die daar een slaatje uit wil slaan, maar dat hoef je natuurlijk helemaal niet op je te laten zitten. Ze kan jou op geen enkele manier verplichten de wet te overtreden. Feitelijk is het al te ver gegaan en is dat al gebeurd. Het enige wat ze kan doen is jou niet langer toestaan daar te wonen (al zal haar dat nog heel vies tegenvallen als ze probeert van je af te komen ; ook illegale onderhuurders zijn beschermd in dit rare land). Maar dan is ze haar extra centjes wel kwijt, en dat kan een sterk argument zijn. Ik neig de bal nu helemaal bij de verhuurder te leggen, maar vermoedelijk wist je zelf ook tevoren dat deze constructie niet legaal was en consequenties zou kunnen hebben. Dat je die niet kon overzien of dat je de pakkans onderschat hebt, doet daar niets aan af.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100