Krijg je een hogere boete als je vlucht voor de politie?

Als je vlucht voor de politie mogen ze je dan een hogere boete geven voor het vluchten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je iets hebt misdaan krijg je daar of een waarschuwing voor of een boete. Een boete is altijd vastgesteld dus een politie agent kan een boete van €100 niet zomaar €200 maken omdat je ging vluchten. Wel kan hij meer boetes gaan geven voor dingen die hij bijvoorbeeld eerst bij een waarschuwing wou laten. Er is ook nog eens een grote kans dat je word aangehouden als je gaat vluchten !

Nee, behalve als ze je met het vluchten bijvoorbeeld een snelheidsovertreding begaat. Als de politie aangeeft dat je moet stoppen hoef je daar geen gehoor aan te geven. Je mag straffeloos wegrennen of doorrijden. Toegevoegd na 55 minuten: Ik ben gedeeltelijk onjuist. Als er een algemene verkeerscontrole is moet je gehoor geven. Als je achtervolgt wordt bijvoorbeeld omdat je verdachte bent in een zaak hoef je niet te stoppen. Je hoeft namelijk niet mee te werken aan je eigen vervolging. Toegevoegd na 1 uur: Het ligt dus aan de situatie. Als je een overval pleegt en het stopteken negeert krijg je geen boete. Als je bij een routinecontrole doorrijdt is het wel strafbaar.

Bronnen:
https://www.youtube.com/watch?v=SyrX7eVGHAU#t=137

Er kan wel degelijk een boete opgelegd worden wanneer je met 'vluchten' bedoelt dat je opzettelijk niet voldoet aan een bevel of vordering. Vluchten is niet per definitie strafbaar, maar is wel in het Wetboek van Strafrecht opgenomen als delict. In de loop der jaren hebben honderden mensen op basis van Artikel 184 een financiële sanctie opgelegd gekregen. De (kanton)rechter heeft dus de mogelijkheid op basis van deze wet vluchtgedrag te bestraffen. Let wel: Dit geldt alleen wanneer er een duidelijk stopteken is gegeven door een bevoegd ambtenaar. Toegevoegd na 5 minuten: Correctie: Het is dus per definitie wél strafbaar, maar wordt niet altijd bestraft. ;)

Bronnen:
http://www.dichtbij.nl/alphen/112/artikel/...
http://www.richardhak.nl/rechten/verkeersr...
http://www.wetboek-online.nl/wet/Sr/184.html

Dat ligt aan de situatie. Als je een stopteken van de politie negeert pleeg je minstens een overtreding en soms een misdrijf (afhankelijk van de reden voor het stopteken). Zelfs als je blijft staan als de politie je gebiedt door te lopen/ te rijden, kun je al een overtreding of misdrijf plegen. van ' vluchten' is alleen sprake als je toch wegloopt als een ambtenaar (politieman ofandere) je heeft bevolen te blijven staan. Is dat bevel niet gegeven, dan kun je weglopen zonder dat er sprake is van vluchten. Wanneer je was aangehouden en er gebeurt een verkeersongeluk vlakbij en alle agenten zouden er naar toe lopen en ze laten jou staan (zonder eraan te denken dat ze tegen jou moeten zeggen: blijf staan!), is weglopen niet strafbaar; je hoeft immers niet mee te werken aan je eigen arrestatie (wat iets anders is dan je er actief tegen verzetten). Wanneer je geweld gebruikt (trekken en duwen is ook geweld) ben je altijd strafbaar. In Nederland en Frankrijk is ontsnappen uit de gevangenis strafbaar, maar in Belgie niet, zolang je daar geen geweld bij gebruikt. Als een of andere oen de deur open laat staan en je loopt erdoor weg, of je klimt met een ladder die er staat over de muur is dat (in Belgie) niet strafbaar. Het is immers de verantwoordelijkheid van het gezag om de gevangenen voldoende te bewaken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100