Een curator kan op persoonlijk vlak advies geven, bijvoorbeeld over het wel of niet omgaan met bepaalde mensen. Hij bepaalt de verblijfplaats van de betrokkene, tenzij het om een gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis gaat. De curator mag niet vertegenwoordigend optreden als het om een hoogst persoonlijke rechtshandeling gaat. Dit is een rechtshandeling waarbij het zózeer op de mening van de curandus (de onder curatele gestelde) zelf aankomt, dat alleen hij mag beslissen.
Een curator neemt samen met of voor de dementerende beslissingen die zowel met financiën als met andere zaken te maken hebben. Een curator is eigenlijk iemand die zowel bewindvoerder als mentor is. De curator beslist niet over bijvoorbeeld medische ingrepen of euthanasie.
Zo mag een curator geen testament voor de wilsonbekwame onder curatele gestelde maken, of namens de onder curatele gestelde een schriftelijke wilsverklaring geven, waarbij de toestemming voor medische verrichtingen wordt geweigerd.
Er mag wel een non-reanimatie verklaring worden opgesteld. Tevens is het mogelijk dat de curator de wens formuleert de onder curatele gestelde te laten versterven (geen voeding en water toedienen als de onder curatele gestelde in coma is geraakt). Euthanasie en de bijbehorende verklaringen mogen niet.
Toegevoegd na 16 minuten:
Curatele is in Nederland geregeld in Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek, en wel in Titel 16 van artikel 1:378 tot en met 1:391. De wet is per 1 april 2014 herzien.
De taak van curator start op het moment dat hij (of zij) van de griffie (een administratieve afdeling) van de rechtbank vernomen heeft dat hij tot curator benoemd is.
De curator moet persoonlijke en financiële beslissingen voor de curandus nemen, zoals:
de keuze voor een ziektekostenverzekering
de keuze bij welke maatschappij gas en elektra wordt aangekocht
naar welke kapper curandus gaat (duur of goedkoop, knippen of ook kleuren?)
of de curandus lid blijft of kan worden van sportverenigingen.
De taak van een curator lijkt dus erg veel op die van een ouder.
De curator is verplicht rekening en verantwoording af te leggen aan de kantonrechter. De kantonrechter kan de curator op elk moment oproepen om verantwoording af te leggen.
- Bronnen:
-
http://wetten.overheid.nl/BWBR0002656/Boek...