Waarom is de omstreden neuroloog Jansen Steur nooit in voorarrest gezet?

De justitie is in 2009 begonnen met de strafrechtelijk onderzoek tegen de ex-neuroloog E. Jansen Steur. Maar hij kreeg geen voorarrest bij het Huis van Bewaring. Hiermee kan het voorkomen worden dat hij in Duitsland ging werken. Toch gebeurde dat wel omdat hij in niet in voorarrest heeft gezeten.
De meeste criminelen (o.a. moordenaars, verkrachters, inbrekers, enz.) krijgen wel normaal voorarrest voordat ze voor de rechter moeten komen. Waarom gebeurde dat niet bij dr. Jansen Steur?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In nederland werd hij al in 2003 ontslagen vanwege zijn verslaving en vanaf 2004 werkte hij al in Duitsland. Pas een aantal jaren later werd bekend wat hij zijn patienten had aangedaan, in 2009 werd pas besloten dat hij voor de rechter moest komen. Hij werkte dus eerder in Duitsland dan dat er strafrechterlijke feiten waren vastgesteld. Een woordvoerder van het OM in Rotterdam zegt dat justitie Jansen Steur niet kan verbieden om in het buitenland te werken. Om dat te doen moet hij eerst veroordeeld zijn, aldus de zegsvrouw. Maar veel mensen vinden idd dat hij al veel eerder in voorarrest had gemoeten, zie ook bronvermelding.

Bronnen:
http://www.medicalfacts.nl/2013/01/04/154878/

Voor de wet is iemand, gelukkig, onschuldig tot bewezen schuldig. Op het moment dat een strafrechtelijk vooronderzoek start is er nog lang geen voldoende bewijs dat iemand iets gedaan heeft. Daarnaast heeft voorarrest een beperkte duur en moet door een rechter verlengd worden. Dit om te voorkomen dat iemand tijden onschuldig vast zit. Kortom de Nederlandse wet staat niet toe dat iemand die alleen maar verdacht is zomaar weggestopt kan worden. En dat is maar goed ook.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ernst_Jansen_Steur
http://www.strafrechtadvocatennetwerk.nl/a...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100