mag je een stijger in de poort laten staan in verband met overpad?

mijn buurman is slecht ter been en zit in een scootmobiel en kan nu niet meer weg. de aannemer heeft geen enkel overleg gepleegd en is zo naar huis gegaan. niet netjes vind ik! en begrijp dat mijn buurman boos is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De wetgeving m.b.t. recht op overpad is al vrij oud, en spreekt van het vrijlaten van een pad dat breed genoeg is om te voet of 'met een handkar' overheen te kunnen. De gemiddelde scootmobiel van nu zal niet breder zijn dan de gemiddelde handkar van toen, dus het pad zou breed genoeg moeten zijn. Tenzij de buurman zeer obees is en zo'n speciale extra brede scoomobiel heeft die ook wel voor 2 personen wordt gebruikt. (Scootmobielen zijn redelijk standaard en de breedte van die stoelen is behalve die XXXL-variant eigenlijk altijd hetzelfde, dus in tegenstelling tot rolstoelen zijn die dingen bijna allemaal even breed.) De vraag is alleen bij wie die verplichting rust: de eigenaar van de grond weet natuurlijk dat er een recht van overpad op die grond zit, de aannemer misschien niet. De opdrachtgever van de aannemer had hier waarschijnlijk op moeten toezien. Als jij dat zelf bent, zou ik de aannemer bellen c.q. gebeld hebben om dit aan te geven. Tenzij de buurman nog een andere - bruikbare - uitgang heeft en het niet erg vindt om tot morgen te wachten. Evengoed lomp van de aannemer trouwens, die had toch ten minste moeten overleggen over zoiets. Maar als jij opdrachtgever bent en jij degene bent die de erfdienstbaarheid moet verlenen, denk ik dat je daarmee ook verantwoordelijk bent in dit geval. De aannemer zal waarschijnlijk niet beter weten dan dat hij op jouw grond aan het werken is, en dat hij daarom ten behoeve van werkzaamheden bij jouw huis ook wat spullen mag laten staan.

Als er geen alternatieve route voor jouw buurman is en hij dus niet de straat op kan vanwege de steiger, ben je verplicht de steiger te verwijderen. En stel je voor dat toevallig vannacht brand uitbreekt en je buurman de weg over jouw erf wordt belemmerd, dan heb jij een groot probleem. De steiger kun je wellicht zelf uit elkaar halen en dan kan de aannemer hem morgen weer in elkaar zetten. Het belemmeren van de weg, als er sprake is van een erfdienstbaarheid, doe je alleen in overleg.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100