In 2007 hebben we tweedehands een aanhangwagen gekocht. Nu hebben we hem verkocht en blijkt opeens dat het karretje destijds gestolen was, wat nu?

We hebben in 2007 via marktplaats bij een karretjes-handelaar een tweedehands aanhangwagen gekocht.
De prijs voor deze aanhangwagen, die omschreven stond als "met 750 kg registratie vermogen ingeslagen in het frame, dus kenteken vrij" bedroeg bijna 1000 euro, dus geen prijs die zodanig laag zou zijn dat we zouden kunnen weten dat het geen zuivere koffie was.

Vorige week besloten we de aanhangwagen te verkopen. We hebben hem netjes online gezet en we hebben hem verkocht.
Aangezien de aanhangwagen een oplooprem heeft, zou die bij registratie ook gebruikt mogen worden voor 1300 kilo.

De nieuwe eigenaar wilde hem gaan registreren en ontdekte dat de wagen, die wij te goeder trouw gekocht en verkocht hebben jaren geleden (dus in ieder geval voor november 2007) is gestolen.

De oude eigenaar schijnt de kar nu terug te eisen.

Ik meen me te herinneren dat ik ooit een stuk jurisprudentie gelezen heb waarin staat dat als je te goeder trouw iets gekocht hebt, voor een aannemelijke prijs, dat je dan niets verweten kan worden en dat de goederen dan ook niet terugvorderbaar zouden zijn door de oude eigenaar.

Wat zijn de rechten van ons, wat zijn de rechten van de nieuwe eigenaar en wat zijn de rechten van de oorspronkelijke eigenaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jij was als particuliere koper te goeder trouw, en je hebt het goed in een daarvoor bestemde winkel gekocht. Onder deze omstandigheden mag jij je drie jaar na de oorspronkelijke diefstal de rechtmatige eigenaar noemen. De oude eigenaar heeft dus, helaas voor hem, geen rechtsgrond de kar nu van jou terug te eisen.

Bronnen:
http://www.mkbhuisjuristen.nl/gestolen-waar

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100