Mijn ex heeft mijn auto en weigert hem terug te geven wat kan ik doen?

De auto heb ik gekocht omdat hij geen geld had. Ik heb hem de auto ter beschikking gesteld. Nu is de relatie voorbij en ik wil graag mijn auto terug maar hij weigert hem terug te geven en heeft hem zelfs ergens weggezet zodat ik hem niet kan vinden. Hij vergoedt me niks, geen wegenbelasting of verzekering. Wat kan ik hiertegen doen? Politie doet niks dat heb ik al gevraagd.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het eerste wat u moet doen is uw ex een aangetekende brief schrijven dat u uw auto opeist per direct op grond dat het uw eigendom is, tevens stelt u hem verantwoordelijk voor de eventuële kosten en schaden die hij maakt(immers u hebt er geen invloed op als hij eventuele brokken maakt). Ook moet u de gemaakte kosten van wegenbelasting en verzekering terug eisen vanaf het tijdstip dat u gescheiden bent van tafel en bed. Geef hem daarbij een redelijk termijn om daar aan te voldoen. Daarnaast aangifte doen van diefstal van uw auto( dat is politie verplicht op te nemen). Zij kunnen dan tot opsporing over gaan. Geeft uw ex geen respons start dan een civiele procedure bij de Rechter.

Als de auto op jouw naam staat dan sta jij volledig in je recht. Als je al aangifte gedaan hebt dan zou ik juridisch advies inwinnen bij het juridisch loket. Dit wordt gefinancierd door de overheid. Ik zou vooral niet opgeven! Jouw auto, dus wat je ex nu doet is diefstal. Link hier: http://www.juridischloket.nl/Pages/default.aspx

Bij een advocaat aangeven is inderdaad een goed idee, maar je kan er ook alleen al mee dreigen. Ze zal waarschijnlijk bang worden en hem teruggeven. En dit kost minder centjes. Als ze niet zwicht kan je altijd nog naar een advocaat gaan.

De enige oplossing is een advocaat inschakelen,hij zal de enige zijn die de auto terug kan vorderen via de rechter als alleen een brief van de advocaat geen indruk maakt op je ex.

Heb je klacht bij de politie ingediend voor diefstal? Iets in je bezit houden dat je geleend had, maar waarvan je geen eigenaar bent en waarvoor je ook nooit documenten in het bezit hebt die je het vruchtgebruik ervan rechtvaardigen, is stelen. Toegevoegd na 14 minuten: Als eigenaar van de auto ben jij in principe verantwoordelijk voor jouw voertuig. Alle overtredingen en misdrijven die jouw ex nu begaat met jouw voertuig, worden op jouw naam geregistreerd. Zolang je je voertuig niet aangeeft, zul jij dus ook moeten betalen of voor de rechtbank moeten verschijnen voor feiten die jij nooit gepleegd hebt. Je hebt er dus alle voordelen bij om aangifte te doen. (NOOT: natuurlijk kan je schriftelijke bewijzen aanleveren dat jij niet aan het stuur van de wagen zat indien je daadwerkelijk boetes of dagvaardingen krijgt thuisgestuurd)

Je hebt het recht om aangifte te doen van diefstal. Je hebt voor een bepaalde periode de auto ter beschikking gesteld. Hij zou de auto van je overkopen maar heeft dit niet gedaan. Blijft dus gewoon een vorm van diefstal. Wat de politie vervolgens doet met de diefstal is hun zaak. Daar kun je ze niet in sturen. Maar dan staat de auto in elk geval als gestolen geregistreerd. Gewoon volhouden. Eventueel een ander bureau proberen. Ik zou ook even overleggen met de verzekeringsmaatschappij. Zelf zou ik denken, als hij die auto niet terug geeft, dan schors ik de auto en haal ik hem uit de verzekering. Je ex mag er dan niet meer mee rijden. Dat zou ik hem dan ook even melden. Het nadeel hiervan is, dat als hij je auto in de prak rijdt je ook niks van de verzekering krijgt. Maar nu heb je ook niks. Als hij wordt aangehouden in een auto die geschorst is en niet verzekerd is, dan krijgt hij een flinke boete (de bestuurder krijgt de boete, niet de eigenaar) Uiteraard is een civiele weg opstarten ook een goede, alleen zitten daar vaak wel kosten aan verbonden. Ik weet uiteraard niet hoeveel de auto waard is en of dat het dus waard is. Je zou kunnen beginnen met zelf een officiële brief naar je ex sturen met daarin de afspraken die gemaakt zijn en hoe het verlopen is. Ook een harde deadline stellen waarop hij de auto moet hebben terug gebracht, of het overeengekomen geldbedrag moet hebben betaald. Met daarbij de waarschuwing dat je een incasso inschakelt als hij die deadline niet nakomt. In de link staat een voorbeeld van zo'n laatste aanmaning http://www.vanlithincasso.nl/particulieren-incasso-eindhoven/ Er zijn genoeg incassobureaus die ook in te schakelen zijn door particulieren. Ze nemen echter niet allemaal zaken aan in de familiesfeer of die te maken hebben met ex-partners. Ik zou het niet opgeven, al zou het alleen maar uit principe gaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100