Geboort kind/woonachtig in Nederland. Erkenning ongeboren kind plaatgevonden in België. Welke wetgeving moet gehateerd worden? Nederlandse of Belgisch

Weet jij het antwoord?

/2500

"Bij erkenning moet altijd het recht van het land waarvan de ouder die erkent de nationaliteit heeft, worden toegepast." D.w.z. de vader met Nederlandse nationaliteit heeft het kind in België erkend, maar hiervoor geldt Nederlands recht.

Bronnen:
http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/D...
http://www.belgium.be/nl/familie/kinderen/...

Een kind van ongetrouwde ouders of van ouders met geregistreerd partnerschap krijgt automatisch de achternaam van de moeder. Als de vader en moeder van een kind niet getrouwd zijn, kan de vader het kind erkennen. Als een Nederlandse man het kind erkent voor de geboorte of voordat het kind zeven jaar wordt, krijgt het kind de Nederlandse nationaliteit. Dat kan op het gemeentehuis in Nederland of in het buitenland. U schrijft dat erkenning "ongeboren kind" in uw situatie heeft plaatsgevonden. De keuze voor de achternaam moet al plaatsvinden bij de erkenning. U hebt hiervoor beiden persoonlijk een verklaring afgelegd tijdens de erkenning bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. U hebt dus toen al toestemming gegeven voor het geven van de achternaam van de vader. De gevolgen van de erkenning van het vaderschap zijn: Het kind krijgt de Nederlandse nationaliteit, als de vader een Nederlander is. De vader krijgt een (gedeelde) financiële verantwoordelijkheid voor het kind: hij moet meebetalen aan de opvoeding, ook als de vader en moeder uit elkaar gaan. Er ontstaat een erfrechtelijke band tussen vader en kind. Door de erkenning van het kind is de vader nog geen wettelijke vertegenwoordiger van het kind. Daarvoor moet hij eerst het ouderlijk gezag aanvragen. De rechtbank moet het gezag officieel toewijzen. Dat laatste is dus nog niet gebeurd, en dat zal de reden zijn dat het Juridisch loket geen uitspraak doet. Toegevoegd na 17 minuten: De man die het kind heeft erkend krijgt wel automatisch omgangsrecht, wat van belang kan zijn als de vader en de moeder niet – of niet meer – samenwonen. Zo'n regeling kán schriftelijk worden vastgelegd, maar dat hoeft niet. Ook is het niet verplicht om er een rechter bij te halen. In principe kunnen ouders onderling afspreken wat ze willen. Als de ouders er samen niet uitkomen, kan een van hen aan de rechter vragen om een omgangsregeling vast te stellen.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/er...
https://www.uzleuven.be/erkenning#Wiemoett...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100