Heeft Nederland nog steeds een eigen grondwet?

Of is er inmiddels al de Europese grondwet doorgevoerd?
Iemand die ik ken zegt dat. Maar ik kan het nergens terugvinden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nederland heeft nog steeds zijn eigen grondwet, maar Europees recht heeft voorrang boven de Nederlandse wet. De grondwet zegt dit in art 94 Gw zelf dat (verbindende bepalingen) van internationale verdragen boven nationale wetgeving staat indien er strijdigheid bestaat. Gevolg hiervan is dat Nederland steeds meer wetgeving krijgt wat in Europa is gemaakt (nu al +/- 40%). De Europese grondwet is in 2005 afgewezen door o.a. Nederland, maar in dec 2009 is het Verdrag van Lissabon aangenomen, wat eigenlijk de Europese grondwet is met een aantal kleine afwijkingen. De Europese grondwet is dus al doorgevoerd.

als je daar even rond neust kan je het allemaal vinden groeten http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Grondwet Toegevoegd na 7 minuten: nog steeds heeft nederland de grontwet

Nederland heeft nog steeds zijn eigen grondwet.

Daar hebben we toch ooit een referendum over gehad en toen heeft Nederland tegen de Europese grond wetgestemd. Dus hebben wij nog steeds een eigen grondwet!

De 'Europese grondwet' zoals deze wetten genoemd werden ten tijde van het referendum zijn ondertussen (sinds 2007) voor een groot deel ingevoerd onder de naam 'het verdrag van Lissabon'. Maar tegelijkertijd heeft Nederland nog steeds een eigen grondwet. De naam Europese grondwet was namelijk erg slecht gekozen. Het ging dan ook meer om de basis regels waarop de samenwerking tussen de Europese landen gebaseerd werd dan om een grondwet zoals we die in Nederland hebben. Geen enkele van de grondwetten van Nederland is veranderd door het verdrag van Lissabon, noch zouden deze veranderd zijn door de 'Europese grondwet'. Dus ja, de Europese grondwet zoals deze in een referendum is afgewezen is grotendeels alsnog ingevoerd, maar Nederland heeft ook nog een eigen grondwet.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_van_Lissabon

Wat Europese Grondwet heette is grotendeels alsnog aangenomen als Verdrag van Lissabon. Nederland heeft wel nog een eigen grondwet, maar helaas hebben EU-verdragen prioriteit over onze eigen grondwet.

Nederland heeft nog steeds zijn Grondwet en zal die de komende 20 jaar ook nog wel behouden. Er is geen Europese Grondwet, maar wel een verdrag van Lissabon.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100