Kan een wajong verzekering arts je rijbewijs invorderen?

Ik heb namelijk door een zwaar ongeluk last van duizeligheid en Paniek aanvallen. Maar wil mijn rijbewijs niet kwijt als ik voor een Wajong ga.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee. De politie kan het rijbewijs invorderen, het CBR kan het tijdelijk of definitief innemen (vaak alcoholgerelateerde zaken) en het CJIB kan het als dwangmaatregel maximaal 4 weken doen als je boetes niet betaalt. Overigens heb je ook een eigen verantwoordelijkheid.

nee dat kan hij niet alleen t cbr kan dit zolang de keuringsarts van t uwv t niet doorgeeft is er niets aan de hand

Nee, ook een verzekeringsarts heeft beroepsgeheim. Daarbij gaat het UWV niet over jouw rijbewijs. Ook je eigen huisarts of specialist of de zorgverzekering of wie jouw situatie maar kent, gaat niet over je rijbewijs. Dat doet het CBR, of als je de wet overtreedt justitie. Je behandelend arts kan je wel aanraden voorlopig niet te rijden. Of bij langdurige klachten en twijfels over de rijgeschiktheid aanraden een melding te doen bij het CBR. Maar hij mag niet zomaar jouw gegevens doorspelen. Er is één uitzondering op dat beroepsgeheim. Dat is als er zwaarwegende redenen zijn waardoor bij het NIET doorgeven van informatie aan bijvoorbeeld politie of andere autoriteiten, jij of anderen in (levens)gevaar zouden zijn. Stel dus dat jij elke dag meerdere paniekaanvallen hebt waarbij je volledig de controle kwijtraakt en je rijdt dagelijks 100 km, of stel dat iemand dement wordt of zeer slechtziend en iemand blijft autorijden, dan kán een arts besluiten om die informatie door te geven aan het CBR. Er zal dan medische informatie opgevraagd worden (alleen als jij daar toestemming voor geeft!) en wanneer iemand zijn/haar rijbewijs wenst te houden, kan er een rijtest volgen. Het CBR gaat er dan over of iemand het rijbewijs mag houden, of het bijvoorbeeld al dan niet tijdelijk ongeldig verklaard wordt, of er extra lessen moeten worden gevolgd en/of iemand met bepaalde aanpassingen moet gaan rijden (zoals handgas bij zwakke benen). Dat alles gebeurt, nogmaals, alleen MOGELIJK wanneer een arts redenen heeft om aan te nemen dat jij gevaar veroorzaakt. Maar enkel het hebben van een rijbewijs vormt geen gevaar, zelfs al is iemand blind, dement EN de hele dag dronken. Gaan RIJDEN is in die situatie een gevaar. Geeft iemand er dan op het spreekuur van een arts blijk van niet te zullen stoppen met rijden, dán kan de arts besluiten het beroepsgeheim te breken en een melding te doen bij het CBR. In jouw geval hoef je je geen zorgen te maken zolang je gewoon verantwoord met je rijbewijs omgaat. Oftewel: niet rijden zolang of wanneer je mogelijk een paniekaanval kunt krijgen, tenzij je ze ruim tevoren voelt aankomen. Als jij vindt dat je ondanks je klachten op dit moment kunt rijden en je wilt het netjes regelen, kun je zelf een eigen verklaring opsturen naar het CBR en je rijgeschiktheid laten beoordelen. Zo'n tussentijdse melding bij verandering in je medische situatie is niet verplicht, maar wel het meest veilig. Ook voor de verzekering als er eens iets gebeuren zou.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100