Is de politie verplicht bij een melding een bekeuring uit te schrijven?

Er wordt met grote regelmaat met vrachtverkeer over het trottoir naast mijn woning gereden. Ik doe hier dan melding van bij de politie, maar zij weigeren om te bekeuren hiervoor.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, daar zijn ze niet toe verplicht. Het al dan niet uitschrijven van een bekeuring is een keuze van de politieman of -vrouw in zijn of haar taak. Bij zoiets kun je trouwens misschien beter nog een melding doen bij de gemeente. Als het heel vaak gebeurt, heeft het waarschijnlijk vooral te maken met de weginrichting en zou de wegbeheerder een situatie moeten creëren die minder "uitnodigt" tot het over de stoep rijden. Als het niet anders past dan over de stoep en de straat is wel toegestaan voor vrachtverkeer, is dát meer het probleem dan de handhaving.

De politie en het openbaar ministerie zijn niet verplicht om alle mensen die overtredingen en misdrijven begaan te vervolgen. Als jij echter aangifte doet van een strafbaar feit, is de politie verplicht je aangifte op te nemen. Pas op, ze zullen proberen het bij een melding te laten, maar ze zijn verplicht je aangifte op te nemen. Als er dan niet wordt vervolgd, kun je daarover een klacht indienen bij het gerechtshof. Dit heet een artikel 12 Sv (wetboek van Strafvordering) procedure. Het gerechtshof zal dan bepalen of er alsnog vervolgd moet worden. Overigens is vervolging nog geen garantie dat de overtreders veroordeeld worden.

Bronnen:
http://www.rechtspraak.nl/Naar-de-rechter/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100