Mag de politie je medische dossier inzien, zonder dat je hiervoor toestemming hebt gegeven?

Ik was betrokken bij een ongeval (waarvan vanaf het eerste moment de wederpartij schuld heeft erkend), dus geen verdachte van iets.

Toch wist de dienstdoende agent (KMar) een aantal dingen van mijn medische geschiedenis zonder dat ik dat had verteld. Dit moet hij dus in mijn dossier hebben gelezen, en ik was hier helemaal niet blij mee. Kwestie van privacy.
Mag dit wel volgens de wet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee dat mag niet wegens het medische geheim Robby BB Toegevoegd na 1 minuut: En als hij dan al info heeft mag hij het zeker niet gebruiken

Nee, in principe mag dat niet. Uw hulpverlener heeft immers een beroepsgeheim. Alleen in uitzonderlijke situaties mag uw hulpverlener uw medische gegevens verstrekken. Uw hulpverlener kan dat – na zorgvuldige afweging van belangen – uit zichzelf doen, als de politie of het openbaar ministerie (OM) het vraagt of als de rechter dat beveelt. Verstrekken medische gegevens op eigen initiatief Uw hulpverlener mag alleen in overmachtssituaties uit eigen beweging medische gegevens verstrekken aan de politie of het OM. Hierbij moet het gaan om het afwenden van een direct gevaar of ernstig nadeel voor u of iemand anders. Verstrekken medische gegevens aan politie of OM De politie of het OM kan ook medische gegevens van uw hulpverlener vorderen. Maar uw hulpverlener is daarbij alleen in uitzonderlijke situaties verplicht om uw gegevens te verstrekken. U leest hierover meer bij Als de politie gegevens over mij vraagt. Verstrekken medische gegevens aan rechter Ook de rechter kan uw hulpverlener in sommige gevallen opdragen dat hij of zij het medisch beroepsgeheim doorbreekt en inlichtingen verstrekt of gegevens afstaat voor onderzoek. Uw hulpverlener is in dit geval verplicht om mee te werken.

Bronnen:
http://www.mijnprivacy.nl/Vraag/privacy_pa...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100