op hoeveel afstand van een oversteekplaats mag je oversteken zonder gebruik te hoeven maken van die oversteekplaats?

Weet jij het antwoord?

/2500

Volgens mij is die afstand 30 meter. Althans dat was toen ik de verkeersregels leerde, het geval.

Lijkt me logisch dat je gewoon op die oversteekplaats over moet steken, waarvoor maken ze 'm anders? Zodat je ergens anders over kan gaan steken?

In de jaren '90 is in Nederland de verkeerswetgeving vereenvoudigd. Sinds die tijd hoef je niet meer op een zebrapad over te steken. Je bent ook niet meer verplicht om haaks over te steken, schuin mag nu ook. Het wordt allemaal meer aan het verkeersinzicht van de verkeersdeelnemers overgelaten.

Vóór 1990 was de regel in Nederland dat je binnen 30 meter van een voetgangersoversteekplaats niet mocht oversteken (zoals nog steeds in België het geval is). Inmiddels staat nergens in de Nederlandse wet meer beschreven binnen welke afstand het verplicht is bij het oversteken gebruik te maken van een aanwezig zebrapad. Het is dus toegestaan naast een zebrapad over te steken, al is het natuurlijk de vraag hoe verstandig dat is. In de verkeerswet staat dat bestuurders verplicht zijn voetgangers die op een zebrapad oversteken of op het punt staan dat te doen, voor te laten gaan. Hoe deze regel geldt als voetgangers naast de zebra oversteken, is niet helder. Als er voetgangerslichten geplaatst zijn, moet je voor het rode licht stoppen als je dat kan zien. Ook als je naast een voetgangersstoplicht door rood loopt, kun je dus een boete krijgen. Of je het stoplicht kon zien vanaf de plek waar je overstak is aan de beoordeling van de agent.

Bronnen:
https://www.quest.nl/artikel/waar-ligt-de-...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100