kan de politie jou een bekeuring geven als hij je niet aanhoudt?

Ik heb net een bekeuring gekregen, maar ik ben niet aangehouden.
Het gaat om het verkeerd inrijden van een eenrichtingsweg

Weet jij het antwoord?

/2500

Als een agent dat heeft geconstateerd krijg je een bekeuring op kenteken. Je kan dus een bekeuring krijgen zonder dat je bent aangehouden.

Allereerst moet je even het verschillen kennen tussen aanhouden en staande houden. Een aanhouding is eigenlijk hetzelfde als een arrestatie. Een staande houding is het kort ophouden van iemand om gegevens te vragen en eventueel een proces verbaal uit te schrijven. Door naar je vraag, dit mag. Als een agent een (verkeers)overtreding ziet gebeuren, kan hij zonder staandehouding een proces verbaal uitschrijven.

Het komt steeds vaker voor dat ze je niet staande houden maar op kantoor je NAW-gegevens uitzoeken, om discussie te voorkomen. Of het kan zijn dat ze (belangerijkere) dingen hebben te doen en daardoor kenteken opschrijven en gingen doen wat ze moesten doen. Dus het is in hun voordeel om je niet staande te houden. Maar soms (als het een 'domme' fout is die menseleven zou kunnen kosten) willen ze je wel staande houden om even een 'stevig' gesprek aan te gaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100