Kan iemand uit zijn kamer gezet worden als deze van een huisgenoot gestolen heeft?

Als er sprake is van een veroordeling.

Groot huis, meerdere kamers, enkele personen voelen zich toch wat minder veilig.

Er is een punt dat de verhuurder hier voor moet zorgen omdat het woongenot van de andere huurders verstoord wordt, maar is er een wettelijke basis? De verhuurder mag ook niet zomaar iemand eruit zetten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In ieder geval niet zomaar. De huurbescherming in Nederland is heel sterk. Je zou kunnen bepleiten dat er sprake is van wanprestatie, maar ik weet niet wat de rechter in zo'n geval doet. Een huurcontract kan volgens de wet opgezegd worden bij: Wanprestatie door betalingsachterstand of overlast Wanprestatie houdt in dat u zich niet als een goede huurder gedraagt, bijvoorbeeld omdat u een betalingsachterstand heeft of omdat u voor ernstige overlast zorgt. Uw verhuurder kan in dit geval de huur opzeggen of direct bij de rechter eisen dat het huurcontract eindigt. De rechter kan u als huurder maximaal 1 maand de tijd geven om alsnog uw huurachterstand te betalen. Bij kamerhuur kan dat ook als de huurder zich niet als goed huurder gedraagt: Ook kunt u de huur opzeggen omdat de huurder zich niet als een goede huurder gedraagt. Hierbij moet u zich houden aan een minimale opzeggingstermijn van 3 maanden. Voor ieder jaar dat het huurcontract loopt, telt u 1 maand bij de opzeggingstermijn op, tot een maximum van 3 extra maanden.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hu...

Indien dit stelen een eenmalig bewezen feit is dan kan je dat wel trachten aan te halen als reden voor de stopzetting van het contract maar waar sta je als de veroordeelde aangeeft en bewijst dat die diens lesje geleerd heeft en voortaan eerlijker door het leven gaat of wenst te gaan? Die kans zijn wij met zijn allen verplicht om te geven! Denk daar maar eens goed over na ;-) Deze visie zal ook bijgetreden worden door eender welke rechter of andere officieel betrokkene omtrent dit soort kwesties. Hou er vervolgens ook rekening mee dat het wegsturen van een dief de kans zal bieden tot het aantrekken en/of het onderdak verlenen aan een andere dief?! Volgens mij kunnen jullie beter een open gesprek op gang brengen omtrent jullie angsten en kunnen jullie tijdens zo'n gesprek aan de veroordeelde vragen wat diens beweegredenen waren, wat diens huidige intenties zijn enz. Vraag ook of er begrip kan opgebracht worden voor jullie huidige wantrouwen. Doorgaans gaan mensen een veroordeelde nog meer in de criminaliteit duwen vanwege een plots isolement. Indien je dat isolement kan doorbreken dan kijken vele mensen raar op van de gewenste vorderingen die zo'n veroordeelde maakt. Kortom, denk eens rustig na over de voor- en nadelen van eender welke aanpak. Persoonlijk zou ik de veroordeelde in eerste instantie het voordeel van de twijfel gunnen en een open gesprek aangaan met alle huisgenoten én de eigenaar. Jullie hebben dan tenminste aangetoond dat jullie bereid zijn om mensen een kans/herkansing te geven om zich te herpakken. Eender welke veroordeelde heeft NOOD aan die ene begripvolle medemens die een duwtje in de rug geeft om vooralsnog een sociaal aanvaarde versie van zichzelf te tonen. Ik hoop van harte dat jij die ene medemens met dat Gouden Hart mag zijn ;-) Liefs en veel Succes ermee!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100