Ben je in overtreding als je op de openbare weg fiets met een hele lange lat, zonder rood vlaggetje of iets vergelijkbaars?

Kun je daar in principe een boete voor krijgen?

Auto's die iets vervoeren dat ver uitsteek uit de auto binden daar altijd een rode vlag, of ten minste een plastic zakje aan zodat het zichtbaar is.

Als ik zelf van een bekende doe-het-zelf zaak kom (ik zal geen reclame maken) met een bundel houtjes, doe ik daar een plakbandje om en fiets zo naar huis. Maar die latten kunnen zomaar 2,70 m lang zijn. Dat steekt dus naar 2 kanten flink uit.

Iedereen doet het zo, ik heb nog nooit iemand gezien die er iets aangebonden had.
Maar mijn vraag is: hoe dat wettelijk is geregeld. Kunnen ze je daar in principe voor aanhouden en bekeuren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nah, de fiets is zelf al twee meter dus 270 cm valt wel mee wat het uitsteekt. De berichtgeving is nogal uiteenlopend maar de tendens is toch wel dat bij een fiets dertig cm opzij mag uitsteken en een halve tot een hele meter voor en achter. Wel mag het de veiligheid en bestuurbaarheid van de fietser (of anderen) niet in gevaar gebracht worden.

Voor mag de lading niet uitsteken, aan de achterkant 0.50 meter, de breedte mag niet meer dan 1 meter zijn, voldoe je hier niet aan, dan kun je dus een boete krijgen. Dit is informatie uit België, maar waarschijnlijk zullen de regels wel vrijwel gelijk zijn in Nederland en België neem ik aan. Neem dus geen risico meer en vervoer de latten op een andere manier.

Bronnen:
http://www.gratisrijbewijsonline.be/ladingwet1.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100