Wiens eigendom is een brief nadat je hem hebt gepost?

Wie is de eigenaar van een brief of pakket, nadat je die/dat hebt gepost of afgegeven aan het loket?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat hiervoor over de inhoud van een brief (intellectueel eigendom) is gezegd klopt, daarom nu de brief/pakketje zelf. Volgens art 3:84 BW gaat eigendom pas over wanneer er geleverd wordt. De brief is een roerende zaak, en dan gaat levering volgens art 4:90 dmv bezitsverschaffing. En nu zegt art 3:114 BW dat bezit wordt overgedragen door de feitelijke macht te verschaffen. Dit betekent dat de verzender nog eigenaar is zolang de brief niet in de macht is gekomen van de ontvanger. De PTT kan nooit eigenaar worden omdat hiervoor een geldige titel (3:84 BW) ontbreekt. Toegevoegd na 40 seconden: ik bedoel TNT.......

Volgens mij van de TNT of waar je dan ook de post door laat verzenden. Zelfs wanneer je een net geposte brief terug zou willen kan de postbode die de bus leegt dat weigeren. Toegevoegd na 10 minuten: Dit heb ik gevonden op een site van een post en transport bedrijf. Uiteindelijk kun je hier je geposte briefdus wel terug vragen. Maar dan moet je wel 't een en het ander weten van de brief. Ik weet niet of dit ook bij de TNT zo werkt. Ik heb een brief verstuurd, maar hij mocht niet verzonden worden. Kan ik hem nog terughalen? Dat kan, maar wees er zo snel mogelijk bij. Zolang de brief nog in de postkamer is, is de kans het grootst, dus u moet in beginsel dezelfde dag nog bellen. Dan willen wij de volgende gegevens van u weten: •grootte van de brief •uiterlijk van de brief •inhoud/gewicht •bestemming •welke postronde de brief is meegekomen. Is de brief eenmaal bij TPG Post of bij een andere postvervoerder, dan is het zeer moeilijk terugvorderen, vanwege de grote omvang van het aantal brieven. In de landen van de Gemenebest is het zelfs wettelijk onmogelijk om brieven terug te vorderen.

Bronnen:
http://www.ufb.leidenuniv.nl/post-transpor...

Zolang hij nog niet overhandigd is blijf jij eigenaar. Zeker bij pakketjes, je krijgt ook een bewijs mee dat je een pakketje hebt afgeleverd, mocht het zoek, of beschadigd raken dan heb jij recht op vergoeding.

Eigendom: dat weet ik niet zo goed. Wel is volgens de postwet de inhoud van post beschermd, totdat de ontvanger het heeft opengemaakt. "De wettelijke bescherming van poststukken, waaronder brieven, vervalt op het moment dat de brief bij de geadresseerde is beland".

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Briefgeheim

De brief en of poststukje blijft jouw eigendom! TNTpost beschermt je post totdat deze is aangekomen by de geadresseerde. Dan is de brief of poststukje uiteraard eigendom van geadresseerde!

De brief blijft jouw intellectueel eigendom. Ook als deze in beheer is van de posterijen of de ontvanger.

Zolang de brief niet in de brievenbus van de geadresseerde valt, blijft het jou eigendom.

Ik weet dat de meeste hier anders zeggen, maar het is de geadresseerde. Slechts in het geval dat de brief niet bezorgd kan worden, vervalt dit. Je kunt daarom ook een verzonden brief niet herroepen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100