Moet ik mijn medicatie zelf betalen tot het verplicht eigen risico van 350 euro?

Ik heb sinds kort mijn ADHD diagnose gekregen. Om te een beetje normaal te functioneren heb ik medicatie voorgeschreven gekregen. Ik heb best een aardige dosis en waarschijnlijk moet die nog wat verhoogd worden. Al met al loopt het aardig in de papieren, per maand ben ik meer dan 50 euro kwijt. Moet ik nou 7 maanden zelf mijn medicatie betalen voordat het vergoed word? (Dat word dan stoppen en disfunctioneel zijn...)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je je eigen risico nog niet had 'volgemaakt', dan moet je dat inderdaad eerst doen voordat je zorg vanuit het basispakket wordt vergoed. Maar bedenk ook dat dit geldt voor álle zorg uit het basispakket: als je je been breekt, zit je ook zó aan die 350 euro. Ik kan natuurlijk niet in jouw portemonnee kijken, maar het zou natuurlijk zonde zijn als je zou stoppen met medicatie die jou helpt om geldt uit te sparen, en je vervolgens alsnog dat geld kwijt bent aan iets anders. Bij de meeste verzekeraars is het mogelijk om gespreid te betalen, en bij sommige is het ook mogelijk om elke maand een wat hogere premie te betalen in plaats van in één keer het eigen risico. Als je al weet dat je dat eigen risico gaat opmaken, kan dat handig zijn. Zelf ben ik er elk jaar in januari of soms februari al door, dus spaar ik elke maand alvast een klein bedrag zodat ik aan het eind van het jaar alvast voldoende heb opgespaard om in het nieuwe jaar het eigen risico te kunnen betalen. En bedenk wel: als je het eenmaal hebt opgemaakt, krijg je vanaf dat moment alle zorg vanuit het basispakket gewoon vergoed. Je bent er daarna dus wél voor de rest van het jaar van af. Toegevoegd na 6 minuten: De compensatie van het eigen risico gaat helaas afgeschaft worden. Ik dacht er ook nog even aan omdat veel ADHD-medicatie wel op de lijst staat, maar alleen dit jaar opgebouwde rechten komen nog in 2014 tot uitbetaling, daarna houdt het op. En voor dit jaar zou je waarschijnlijk niet aan de vereiste dagdoseringen van minimaal 180 op jaarbasis komen als je recent met de medicatie gestart bent. Overigens is die compensatie ook maar heel beperkt: het compenseert bij lange na het eigen risico niet volledig, en veel chronisch zieken en gehandicapten vallen buiten de boot. Zo ben ik puur aan m'n medicatie bij het eerste herhaalrecept van dat jaar al door m'n eigen risico heen en is dat al zo sinds dat eigen risico bestaat, maar krijg ik geen compensatie. Voor ADHD-middelen bestaat die compensatie onder bepaalde voorwaarden wél, maar alleen nog op basis van dit jaar, en waarschijnlijk geldt dat dus niet in jouw geval. Mocht je er overigens wél recht op hebben: je krijgt volgend jaar dan vanzelf bericht. Toegevoegd na 17 minuten: ..en de overige WTCG-vergoedingen, waarbij met name de algemene compensatie chronisch zieken/gehandicapten wat hoger is, wordt dus ook afgeschaft. Maar op basis van enkel gebruik van deze medicatie voor een gedeelte van het jaar, zou je niet in aanmerking komen (zie: www.wtcgtest.nl).

Bronnen:
http://www.testwtcg.nl/

Ja, maar er gloort hoop aan de horizon, omdat je chronisch ziek bent, dwz je gebruikt het hele jaar door medicijnen krijg je van het CAK elk jaar een bedrag wat meer is dan de 350 euro eigen risico. Ik weet niet of dat dit jaar al wordt geconstateerd, maar volgend jaar zeker.

Bronnen:
http://www.hetcak.nl/portalserver/portals/...

Sommige medicatie voor adhd geldt zowieso een eigen bijdrage,neem ritalin werkzame stof methylfenidaat,de tabletten die je verspreid over de dag moet innemen worden vergoed ,eigen risico heb je zowieso, neem je concerta dus langwerkende tabletten daarvoor is altijd een eigen bijdrage,soms kunnen artsen er speciale codes bijzetten,antidepressiva worden bijvoorbeeld wel vergoed als de arts kan aantonen dat er hiervoor al minstens 2 verschillende medicijnen gebruikt zijn met niet het gewenste resultaat,je eigen zorgverzekering kan je meer vertellen dus neem contact op je betaald genoeg premie hoor......

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100