Wat voor recht heb je als de fotograaf niet komt opdagen op de fotoshoot?

Bijvoorbeeld bij speciale momenten als een fotoshoot op een bruiloft.
Wat als hij niet komt opdagen, maar je wel betaald hebt en beide een contract hebben getekend? In het contract staat niets vermeld over dat de fotograaf niet mag wegblijven zonder reden overigens.

Staat alleen dat je een compensatie kan krijgen als de fotograaf niet kan komen wegens medische redenen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je schrijft zelf dat er in het contract staat dat je enkel compensatie kan krijgen als de fotograaf niet kan komen opdagen wegens medische redenen. Wel dan lijkt het mij evident dat je hem vraagt of hij een reden kan opgeven en als die niet van medische aard is dan heb je dus geen enkel verhaal ter terugvordering van je centen. Persoonlijk zou ik zo'n contract nooit tekenen want je zet jezelf hiermee in een héél zwakke positie. Ik zou op zijn minst een clausule willen dat er voor vervanging gezorgd wordt bij eventueel oponthoud van de eerste fotograaf. Verder vermoed ik dat de fotograaf zelf enkel op financiële tegemoetkoming van zijn verzekering kan rekenen als er officiële medische bewijzen van tijdelijk onvermogen tot werken zijn. Er zijn wel meer zelfstandigen die zo'n verzekering afsluiten. Moraal van het verhaal, zorg Altijd voor een Plan B (of zelfs meerdere noodplannen) bij gebeurtenissen die voor jou té belangrijk zijn om de mist in te gaan. Laat dit voorval echter niet aan jouw goed humeur of vertrouwen knagen en trek jullie huwelijkskleren nog eens aan op een andere dag en maak er een fijne foto-shoot dag van. Vraag de fotograaf of hij jullie vooralsnog wil tegemoetkomen bij deze actie. Enne.... no hard feelings tegenover die fotograaf hoor want die keren zich enkel maar naar jou terug op andere momenten die jou alweer niet goed gaan uitkomen. Jullie hebben een contract met bepaalde voorwaarden getekend en daar kan je die fotograaf nadien echt niet op aanspreken vind ik. Leer er gewoon jullie eigen lessen uit en teken enkel nog contracten waar jullie je 100% goed bij voelen! Liefs, Succes en fijne dag nog!

Je hebt sowieso recht op je geld terug omdat je betaald hebt voor een dienst die niet geleverd is. En in een goed contract zijn beiden partijen goed gedekt en is er een soortvan "in erge gevallen clausule". En een beetje fotograaf heeft een back-up ;)

Bronnen:
Zelf freelance fotograaf geweest, ook...

Artikel 6:74 bw, wanprestatie, een verbintenis niet nakomen. Hier kan je meer lezen http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Wanprestatie

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100