Is het strafbaar om de post van iemand anders te houden als het op jouw adres geadresseerd is?

Ik heb per ongeluk een pakketje naar mijn oude adres laten bezorgen (vergeten om alles te checken na de bestelling). Het is €80,- waard.
De nieuwe bewoner zegt dat hij nooit iets ontvangen heeft. Op de status van track en trace staat dat het pakketje op het juiste adres is afgeleverd dus ook niet bij de buren. Welke stappen kan ik volgens jullie het beste ondernemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Post van een ander houden, als het verkeerd bezorgd is, valt onder verduistering. Je kan aangifte doen bij de politie.

Dit mag niet. Ook als jij post krijgt, die gewoon verkeerd bezorgd is, heb ik gehad en opengemaakt per ongeluk, toch bij de eigenaar even aanbellen en aangeven wat er verkeerd ging of in de bus gooien. Het is niet juist.

Hier spelen een aantal dingen door elkaar. Als eerste heb jij een pakket besteld en laten aankomen op een ander adres dan daar waar je verblijft zonder afspraken te maken met de bewoner van dat adres. Het probleem is dat jij nu moet gaan bewijzen dat het pakket op dat adres is aangekomen, een track en trace systeem is geen bewijsmiddel daar er niet op te zien is of er voor ontvangst is getekend. Je kunt ook niet bewijzen dat het pakketje niet op dat adres is afgeleverd en zal je ook de verzender niet aansprakelijk kunnen stellen. Met anderwoorden, je zit in een lastig parket waar je niet zo maar uit kunt komen en de fout volledig aan jezelf te wijten is daar je bij de leverancier geen adreswijziging hebt opgegeven en de huidige bewoners van het adres niet hebt verzocht om het door te sturen / in bewaring te nemen. Toegevoegd na 1 uur: Als extra nog even dit. Ook is het niet strafbaar om post van derde achter te houden of te vernietigen.

Lastig leuk vraagje. Verduistering is geregeld in art 321 WvS, betreffende een goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort. Je krijgt iets toegestuurd, verkeerd geadresseerd en je neemt dat tot je. Is dat al verduistering? Interessant daarom, omdat in het privaatrecht Boek7 art7 je een goed dat je ongevraagd is toegestuurd ( om het dan te kopen) mag houden, zonder betalen. Normaliter is verduistering de situatie waar je op andermans spullen past ( of hebt geleend) en ze dan inpikt. Elastiekjes of pennen mee naar huis nemen van het kantoor waar je werkt, een nietmachine van de baas etc. of een boek dat je hebt geleend. De ander heeft je vrijwillig (!) in bezit gesteld van de spullen wetende dat je ze respecteert. Dat speelt hier zo niet.( sorry, juristerij). In dit geval is er geen sprake van verzoek om koop . Degene die het ontvangt, wordt bewaarnemer als hij dat wil, hij kan het ook domweg weggooien. Of hij heeft het niet ontvangen, zoals hij zelf zegt. Het komt voor dat een krabbel op een ontvangstbewijs wordt gezet door een ander dan de ontvanger ( de bezorger wellicht). Er zijn drie mogelijkheden: er is helemaal iets mis gegaan, wet van Murphy en alles raakt zoekt; de ontvanger jokt of de bezorger is de fout in gegaan. Dat betekent a. formeel klagen bij Post NL en als dat niets oplevert b. aangifte doen van vermissing van het poststuk. Dan neemt justitie het verder over. Wellicht is niet na te gaan hoe de gang van zaken is en dan houdt het op. Dure dingen voortaan aangetekend verzenden met eventueel verzekering van de waarde ervan is de enige oplossing in de toekomst.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100