ben je medeplichtig aan moord als je verzwijgt dat je vriend een moord heeft gepleegd?

Stel je vriend of vriendin heeft een moord gepleegd, en je wordt verhoord dor de politie en je legt een verklaring af waarin je zegt dat hij niet de schuldige is. ben je dan medeplichtig aan moord? en krijg je dan celstraf ? en ik bedoel niet bij de rechtbank iets onder ede verklaren.

Toegevoegd na 23 minuten:
er is niemand in mijn buurt ofzo of ikzf die een moord heeft gepleegd, hoop ik. maar we hebben gewoon een discussie hierover

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

--""ben je medeplichtig aan moord als je verzwijgt dat je vriend een moord heeft gepleegd?""-- Neen (let goed op wat er gevraagd is hier) --""Stel je vriend of vriendin heeft een moord gepleegd, en je wordt verhoord dor de politie en je legt een verklaring af waarin je zegt dat hij niet de schuldige is.""-- Dat zou wellicht strafbaar of iig onwenselijk kunnen zijn, je pakt het dan ook verkeerd aan. Je moet gewoon weigeren medewerking te verlenen, dan heb je ook niet gelogen. Medeplichtig worden door verzwijging (van kennis vernomen na het feit) is natuurlijk absurd. Medeplichtig ben je als, mede door jouw schuld of door jouw schuld een strafbaar feit/misdrijf is gepleegd. http://nl.wikipedia.org/wiki/Deelneming_(misdrijf) Het kan wel zo zijn dat je verplicht bent te melden wat je weet.: """Art. 160 Strafvordering. "-Ieder die kennis draagt van een der misdrijven omschreven in de artikelen 92-110 van het Wetboek van Strafrecht, in Titel VII van het Tweede Boek van dat Wetboek, voor zover daardoor levensgevaar is veroorzaakt, of in de artikelen 287 tot en met 294 en 296 van dat wetboek, van mensenroof of van verkrachting, is verplicht daarvan onverwijld aangifte te doen bij een opsporingsambtenaar. -De bepaling van het eerste lid is niet van toepassing op hem die door de aangifte gevaar zou doen ontstaan voor een vervolging van zichzelf of van iemand bij wiens vervolging hij zich van het afleggen van getuigenis zou kunnen verschonen. -Evenzo is ieder die kennis draagt dat iemand gevangen gehouden wordt op een plaats die niet wettig daarvoor bestemd is, verplicht daarvan onverwijld aangifte te doen bij een opsporingsambtenaar."" Vreemd genoeg is het zo dat je als getuige geen verklaring hoeft af te leggen (let op dat jij, zoals ik het lees geen getuige bent, je bent later geïnformeerd). Getuigen op politiebureau Als u getuige bent van een strafbaar feit, kan de politie u vragen een getuigenverklaring af te leggen. U bent dit niet verplicht, maar voor het onderzoek is het van belang dat u zoveel mogelijk details vertelt van wat u heeft gezien of gehoord. Het is verstandig om de naam van de politieambtenaar te vragen, zodat u nog contact op kunt nemen als u iets wilt weten of vertellen. Ontzettend lastige materie, hoe dan ook zal je bij de rechter de waarheid moeten spreken,

Bronnen:
http://www.infopolitie.nl/forum/viewtopic....
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/re...

Nee. In Nederland is niemand verplicht iets te zeggen, zelfs niet als je rechtstreeks verdacht wordt. Als je onder ede wordt verhoord kun je nog steeds zeggen dat je niet wilt verklaren. Aan de andere kant: als je verdacht wordt van medeplichtigheid dan kan het verstandig zijn wel een verklaring af te leggen, maar dat zal je advocaat wel aan je uitleggen.

Dat is obstructie van het onderzoek, hinderen van het onderzoek. Als je weet dat iemand een ander heeft vermoord, behoor je dat te melden. Zeker als je verhoord wordt. Als je bij de rechter iets anders dan de waarheid vertelt, is dat meineed. Daar kan je celstraf voor krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100