Sinds wanneer was illegaal verblijf in NL niet verboden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Sinds ze bedacht hebben dat als je niet met een verblijfs vergunning aanwezig bent, je toch nog mocht blijven. Of moet vertrekken als dat niet zo is. Ongeveer sedert 1965 . De op komsts van arbeids migratie.

Dat is altijd verboden geweest. Illegaal betekent 'against legal', tegen de wet in dus. Dat kan per definitie nooit volgens de wet, oftewel 'legaal' zijn.

De vraagsteller refereert kennelijk aan de berichtgeving over de strafbaarstelling van 'illegaliteit'. Ten eerste is saillant dat in het Nederlandse recht het woord 'illegaal' geen officiële term is. Juristen gebruiken dat woord niet, maar spreken over 'onrechtmatig' (dat betekent overigens bijna hetzelfde als illegaal: illegaal betekent namelijk onwettelijk; de wet is een onderdeel van het recht, naast bijv. de rechtspraak). Dat iets onrechtmatig (en dus verboden) is, betekent niet in elk rechtsgebied hetzelfde en kan naar gelang het rechtsgebied dan ook verschillende gevolgen hebben. In het strafrecht betekent het dat als je strafbaar bent als je een strafbaar feit begaat. In het privaatrecht kan het betekenen dat je schadevergoeding moet betalen, omdat je een vaas hebt omgestoten. Het vreemdelingenrecht is onderdeel van het bestuursrecht. Het was voor vreemdelingen (niet-Nederlanders) weliswaar altijd verboden onrechtmatig in Nederland te verblijven (kort gezegd: zonder verblijfsvergunning), maar het was niet strafbaar. Met de voorstellen voor strafbaarstelling van illegaal verblijf (ik noem het liever onrechtmatig verblijf) wordt dus beoogd strafrechtelijke sancties open te stellen voor vreemdelingen die onrechtmatig in Nederland verbijven; het wordt immers niet allen verboden in bestuursrechtelijke zin, maar ook in strafrechtelijke zin. Nu heeft onrechtmatig verblijf alleen bestuursrechtelijke consequenties; je kunt in vreemdelingenbewaring terecht komen en je hebt geen recht meer op sociale voorzieningen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100