Is het in Nederland toegestaan geen huis te hebben?

Is het in Nederland verplicht een woonadres te hebben, in verband met belasting en dergelijke?

Zo ja: is het toegestaan om dat adres enkel te gebruiken als postadres en te leven in, bijvoorbeeld, een eigen loods of je garage?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, je moet een woonadres hebben. Zonder adres kun je je niet inschrijven in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) terwijl inschrijvng in de GBA wel verplicht is. In Nederland mag je niet 'wonen' in een pand dat geen woonbestemming heeft. Maar misschien dat de overheid een oog dichtknijpt als het gebeurt in tijdelijke situaties. Toegevoegd na 17 uur: Waar ik schreef: "je moet een woonadres hebben" moet dit zijn dat je in ieder geval een briefadres moet hebben. En dit moet in de GBA zijn vastgelegd. (Denk aan mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats.) Toegevoegd na 17 uur: Inschrijving in de GBA gebeurt op basis van een geboorteakte, d.m.v. aangifte of ambtshalve door de gemeente zelf (art 24 wet GBA). Iedere hier geboren Nederlander staat ingeschreven in de GBA. Dit gebeurt dus automatisch nadat aangifte van de geboorte is gedaan bij de burgerlijke stand. Kinderen van vreemdelingen die hier verblijven, worden na de geboorteaangifte ook opgenomen in de GBA als één van de ouders staat ingeschreven in de GBA (art 25 wet GBA). Voor vreemdelingen die zich vanuit het buitenland in Nederland vestigen, zijn voorwaarden gesteld voor de inschrijving in de GBA en het moment waarop dit plaats moet vinden.

Zoals de dak en thuislozen is het ook voor jou toegestaan om geen woonadres te hebben, een postadres is dan voldoende (ook voor belastingen), je kunt je eigen ook in bij het ministerie van Binnenlandse zaken in laten schrijven als zijnde dak of thuisloze, mensen die enkel een postadres hebben mogen uit de verplichte ziekteverzekering worden geschreven daar ze niet in Nederland hoeven te verblijven. Het wonen in een gebouw waar geen woonbestemming op zit is niet toegestaan, het verblijf in een recreatiewoning is toegestaan mits het een tijdelijk karakter heeft.

Je hoeft in Nederland geen vaste woon- of verblijfplaats te hebben en je kunt je terdege wel inschrijven in een Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA). Zie verder: bron.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ge...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100