Is legaal kweken van tabaksplanten in Nederland mogelijk?

Je hoort veel verhalen dat het voor eigen gebruik mag maar nergens lees ik in de tabakswet dat het mag.
Ik zoek dus het wetsartikel.

Weet jij het antwoord?

/2500

Zo werkt de wet niet helemaal. De wet geeft aan wat níet mag. De wet geeft dus niet aan wat wel mag. Dus als het niet verboden is, is het legaal. Daar heb je geen wetsartikel voor nodig.

Zolang het niet verboden is tabak te consumeren, in welke vorm dan ook, is het zelf verbouwen van tabaksplanten ook niet verboden. Toegevoegd na 2 dagen: Waarschijnlijk is alleen het verkopen van tabak, in welke vorm wederom dan ook, verboden, vermits de staat zijn deel niet krijgt.

Nog niet op dit moment, maar dit kan op korte termijn veranderen. Minister Opstelten heeft de gemeenten gevraagd om vóór 1 april 2013 plannen op te sturen voor expirimenten zoals de vrijheid voor gemeenten om wietteelt te reguleren en/of een gemeentelijke wietplantage op te kunnen zetten. De minister voorziet deze plannen vervolgens van een juridisch kader. Meerdere burgemeesters en gemeenteraden richten zich op dit moment tot de minister. Een beleidswijziging op dit terrein kan alleen van de Staten Generaal komen. - Maandag 18 maart 2013 van 14-15 u houdt de PVDA-fractie een bijeenkomst hierover. - De Tilburgse gemeenteraad steunde op 3 december 2012 een motie van de VVD waarin het College de opdracht kreeg dit bij het kabinet te bepleiten. PVDA, VVD, D66, GroenLinks en de SP zijn voornemens tijdens de raadsvergadering van 18 maart 2013 via een motie het College op te roepen een Tilburgs plan bij minister Opstelten in te dienen. Toegevoegd na 3 minuten: In Nederland wordt het kweken van wiet voor eigen gebruik gedoogd. Dit wil niet zeggen dat het legaal is! Bij het bezit van maximaal 5 wietplanten wordt aangenomen dat het geen beroepsmatige teelt is en de teelt uitsluitend voor eigen gebruik betreft. De wietteler dient bij ontdekking afstand van zijn wietplanten te doen! Doet de verdachte teler dat niet dan riskeert hij strafvervolging. Ook het kweken onder lampen word gezien als beroepmatige teelt. Minderjarigen mogen volgens de wet geen wietplanten kweken.

Bronnen:
http://www.superwiet.nl/Wetgeving.html
Stadsnieuws zaterdag 16 maart 2013

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100