Mag een agent een snelheidsmeter buiten diensttijd gebruiken?

Ik weet van een (misselijkmakende) agent dat hij weleens bij zijn ouders achter in de tuin met een snelheidsmeter terwijl hij buiten dienst is.
Mag dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Van een politieagent(e) wordt gezegd en verwacht dat hij/zij 24 uur per dag, 7 dagen in de week en 365 dagen per jaar deze functie vervuld. Dus ook in zijn/haar vrije tijd blijven ze politieagent. Dat is vervelend als zo'n figuur er dus in zijn vrije tijd er een hobby van maakt om snelheidsmetingen te gaan doen als een soort BOA (buitengewoon opsporingsambtenaar) en de hierbij geconstateerde overtredingen daadwerkelijk aanbrengt door te verbaliseren. Dat is echter niet strafbaar. Je zou alleen kunnen stellen dat ook de politieagent zich te houden heeft aan de maximale arbeidstijden en minimum rusttijden, die gelden ook voor hen. Als hij buiten diensttijd deze praktijken uitvoert dan kun je hooguit naar hem roepen dat ie moet gaan slapen. Of ie daar gehoor aan zal geven is een tweede. Natuurlijk kun je wel, en dat zou ik zeker doen, zijn groepschef informeren over dit 'buiten dienst' gedrag met verwijzing naar de regeling arbeidstijdenwet. Als burger hoef je niet alles goed te vinden en ook politieagenten zijn op zekere momenten gewoon burger! Anders wordt het echt een politiestaat hier en dat wil niemand. Intern zal de betrokken agent dan wel enige verantwoording moeten afleggen. Of hij zijn hobby dan daarna zal staken moet dan blijken. Aan de andere kant heeft de politieagent wel de plicht om altijd alert te zijn en te handelen als de omstandigheden daarom vragen. Dat gaat buiten iedere arbeidsregeling om maar daar is niets op tegen.

Een politieagent is 24/7 bevoegd om op te treden, om als agent te handelen. Het antwoord is dus ja. Waarom vind je dit trouwens misselijkmakend? Kennelijk is deze agent heel begaan met de maatschappij en pakt hij ook buiten diensttijd problemen aan. Er wordt op dat punt kennelijk te hard gereden.

Sterker nog. Ook hij is verplicht een snelheidsmeter http://us.123rf.com/400wm/400/400/tootles/tootles0608/tootles060800023/509563-lezing-snelheidsmeter-100-km--h.jpg te gebruiken, net als jij. (http://www.gratistheorie.nl/auto/theorie/techniek/snelheidsmeter.html)

Blijkbaar heeft die (misselijkmakende) agent in de gaten dat er in de buurt van zijn ouders (misselijkmakende) personen rijden die met grote (misselijkmakende) regelmaat en een (misselijkmakende) hoge snelheid door de buurt rijden van zijn ouders. En ja dan mag dat (misselijkmakende) agentje met (misselijkmakend) opsporingsapparatuur vanaf (misselijkmakend) priveterrein de (misselijkmakende) snelheden controleren en zonodig een (misselijkmakend) proces-verbaal opmaken voor een te hoge (misselijkmakende) snelheid. Dit zal niet gebeuren zonder toestemming van de korpsbeheerder daar deze op de hoogte (dient te zijn) is van het apparatuur wat gebruikt wordt en waar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100