Kunnen asielzoekers zonder status reizen naar ander land?

Is het voor een asielzoeker die nog geen verblijfsvergunning heeft, mogelijk om naar naar een ander land te reizen? Zo nee, wat zijn dan de mogelijkheden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

'n Asielzoeker die nog in afwachting is van zijn 'status' ( verblijfsvergunning of afwijzing) mag niet doorreizen naar een ander land binnen de EU. Hij/zij moet in principe in het land waar de asielprocedure loopt blijven tot dat over de uiteindelijke status beslist is. Deze beslissing geldt dan voor de gehele EU. Het verblijf geschiedt over het algemeen in een gecontroleerde omgeving (asielcentra). Is er eenmaal positief beslist en een verblijfsvergunning afgegeven dan mag de asielzoeker zich net als iedere Europeaan vrij binnen Europa bewegen. De asielzoeker mag ook teruggaan naar zijn/haar land van herkomst. Hij/zij hoeft daarvoor niet de asielprocedure af te wachten en kan de uitkomst daarvan dan in het land van herkomst afwachten. Hij/zij is dan vrij om te gaan. Een asielzoeker die binnen de EU een asielaanvraag heeft gedaan mag ook doorreizen naar een land of werelddeel in de wereld dat bereid is hem/haar op te nemen. Als deze toestemming er is en de benodigde visa zijn afgegeven dan staat hem/haar niets in de weg om daar heen te reizen. Meer mogelijkheden zijn er voor een asielzoeker niet.

Ja, een asielzoeker kan in uitzondelijke gevallen en onder strikte voorwaarden met een laissez-passer (bijvoorbeeld om naar de ambassade van het land van origine te reizen om zich te presenteren en bewijs van herkomst te verzamelen) naar een ander land reizen. Dit is echter (naast terugkeer naar het land van origine) de enige mogelijkheid om legaal zonder reisdocumenten naar een ander land te reizen.

Bronnen:
Eigen ervaring
http://www.paspoortinformatie.nl/nederland...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100