Mag je je koophuis verhuren? Of moet je hier eerst toestemming voor vragen en zo ja, bij wie?

Ons koop huis is nl. te klein aan het worden voor ons. Kopen is geen optie wegens omstandigheden. Nu hebben we gereageerd op 2 huurhuizen. Stel nou dat we 1 van die 2 krijgen, dan zit ik met 2 huizen. Mijn huis moet dan onmiddelijk in de verkoop, maar zou ik hem tot het moment dat het verkocht wordt, mogen verhuren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat mag. MAAR je mag maar voor één huis hypotheekrente aftrekken, en als je zelf huurt zou je even uit moeten zoeken of je mag aftrekken voor een woning die je niet zelf bewoont, en dus een bron van inkomsten is. Je bent verantwoordelijk voor het onderhoud EN moet ook nog maar zien dat je de huurders er weer uitkrijgt als je de woning wilt verkopen.Vermoedelijk moet je de woning ook nog aanpassen voor verhuur. Mocht je die optie echt serieus overwegen, dan kun je wellicht het beste contact opnemen met een makelaar die weer mensen kent die tijdelijke woonruimte nodig hebben. Je moet je er echter wel heel erg goed van verwittigen wat je doet, wie je in huis haalt en of het wel echt noodzakelijk is. En de huurprijs die je moet vragen zal ook heel wat hoger liggen dan wat je nu zelf aan kosten hebt. Zoek dat allemaal HEEL goed uit !! Een financieel adviseur is beslist geen overbodige luxe. Kortom, het kan, maar het heeft nogal wat haken en ogen. Het is geen kwestie van een advertentie in het ochtendblad en verhuren maar. Toegevoegd na 1 minuut: Als er overigens nog een hypotheek op het huis rust (wat in de regel wel het geval is), dan heb je overigens ook toestemming nodig van de écht 'eigenaar' van het huis : de bank .

ja zeker waarom niet ik doe het zelf ook maar ik heb een koop woning waar ik nu in woon.

Ja! Toestemming vragen aan de eigenaar....

Als het huis je eigen bezit is heb je volgens mij geen toestemming nodig. Anders wordt het als je er nog een hypotheek op hebt; je hebt dan toestemming van de bank nodig.

Kijk in je hypotheekakte. De meeste hypotheekaktes verbieden verhuur van (delen van) het huis. Dat is omdat verhuur de verkoopwaarde verkleint: een huis met huurders is minder waard dan een leeg huis, vanwege de huurdersbescherming. Die huurdersbescherming is ook iets waar je zelf aan moet denken, onafhankelijk van eventuele restricties die de hypotheekverstrekker jou oplegt. Ook voor jou geldt dat een huis met huurder(s) minder zal opbrengen dan een huis zonder huurders. Het is erg moeilijk, wellicht zelfs onmogelijk, een eventueel huurcontract zodanig op te stellen, dat je je huurder(s) er per verkoopdatum uit kunt zetten. Verder moet je denken aan alle juridische consequenties en jouw verantwoordelijkheden wanneer je verhuurt.

Houd er ook rekening mee dat de huur die je ontvangt , inkomsten zijn . Dit ivm de belastingen

Je mag het gewoon verhuren, let echter wel op dat ondanks als er een contract is voor een bepaalde periode je de huurder er in princiepe niet meer uit krijgt. Dat kan dus nog een duur grapje worden.

Afgezien van het feit dat je, zoals hierboven al gezegd, je de bank soms om toestemming zou moeten vragen moet je erg oppassen met het verhuren van een huis. Huurrecht bevat veel dwingende bepalingen ter bescherming van de huurder. Indien je een langere periode verhuurt krijg je de huurders er later moeilijk uit vanwege limitatieve opzeggingsgronden in de wet. Verdiep je hier goed in voor je gaat verhuren.

In aanvulling op al het andere, sommige grote steden/gemeentes hanteerden een woonvergunning. Het kon dan zelfs zijn , dat het huis wat je wilde kopen, zelf NIET mocht bewonen omdat je niet aan bepaalde eisen voldeed. Bij (ver)huur gold dit ook. Ik weet niet of dit afgeschaft is, neem het mee in de beslissingen, mocht dit het geval zijn. Verhuur voor een bepaalde periode is ook een mogelijkheid om onder de huurbescherming van huurders uit te komen, met een dergelijke clausule is verhuur echter wel moeilijker. Onderzoek dus zeer zorgvuldig welke bepalingen er zijn en hoe de wet huurders beschermt. Met een terechte claim op huurbescherming, ook als er andere afspraken gemaakt zijn , die onwettig kunnen blijken te zijn en derhalve ongeldig, krijg je huurders vrijwel niet uit hun huurwoning die jouw eigendom kan zijn.

Zoals al vermeld is: 1. Je moet toestemming hebben van de bank (zal niet snel gegeven worden). 2. De nieuwe bewoner heeft mogelijk woonverguning nodig als de wonng beneden een bepaalde huurwaarde ligt. Men moet dan sociaal of economisch aan de gemeente gebonden zijn (voor de meeste kandidaten zal dit meestal geen probeem zijn). 3. De huur hoeft niet als inkomen te worden opgegeven, want de woning is vermogen en valt dus in box 3 (Belasting bedraagt dan 1,2 % van de waarde van de woning, minus een bedrag voor vijstelling). Niet vermeld is, dat een korte termijn huurovereenkomst van bijvoorbeed 1 jaar in feite niet rechtsgeldig is zonder toestemming van de gemeente. Daarvoor moet de huur worden vastgesteld op basis van het puntenssteem. Dat is over het algemee niet hoog. Het is een vrij ingewikkelde materie. Prbeer advies in te winnen bij een deskundige (verhuurbureau of makelaar).

In Amsterdam mag jij het oneven huis zelf verhuren maar voor een even huis moet jij een kandidaat van de gemeente nemen. Denk om de eventuele hypotheekbank en neem ter harte wat er over het recht van de huurder is gezegd. Misschien het beste om het gemeubileerd te verhuren. Huurpenningen hoef je niet aan de belasting op te geven. Vraag een belastingconsulent voor de ins en de outs.

In principe zijn er al een paar uitstekende antwoorden gegeven. Als er nog een hypotheek op je huis zit, staat in het contract met je hypotheekverstrekker of het huis wel/niet verhuurd mag worden. Als het niet mag, dan contact opnemen met je hypotheekverstrekker. Nu de huizenmarkt zo in het slob zit en sommige huiseigenaren problemen krijgen aan hun verplichtingen te voldoen. kan het best zo zijn dat de hypotheekverstrekker wat coulanter is dan in het verleden. Intussen heb je al gelezen dat je als verhuurder ook weer aan bepaalde eisen moet voldoen. Succes.

Nee, je mag niet zomaar je huis verhuren. De reden ligt in het feit dat de bank hiervoor geen toestemming geeft, dit staat ook gemeld in de hypotheekakte. De bank heeft namelijk het recht van parate executie (eenvoudig gezegd: het huis op de veiling zetten wanneer de hypotheek niet meer wordt betaald). Juridisch is dit zeer moeilijk uit te voeren wanneer er huurders in het pand zitten en het pand moet worden geveild. Tevens vindt de bank dat huurders over het algemeen minder goed met een huis omgaan dan wanneer de eigenaar er zelf woont. Het risico wordt dus groter voor de bank. Onder bepaalde voorwaarden zullen banken toestemming geven. Onder andere wanneer het bedrag van de hypotheek veel lager is dan de waarde van het huis. Ook vragen ze soms dat de huurinkomsten binnen moeten komen op een rekening die ook bij de bank loopt waar de hypotheek loopt. Overigens zijn de normen tussen de banken verschillend dus dit zou je zelf bij de hypotheekadviseur moeten vragen. Nog even wat anders: wanneer je je huis even tijdelijk verhuurd en de hypotheek gewoon keurig wordt doorbetaald komt de bank er normaal gesproken niet achter. Je kunt dus ook gewoon je mond houden, maar die tip heb je niet van mij :). Succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100