Mag een bedrijf diefstal op het personeel verhalen?

Bij een restaurant is een klant weggelopen zonder te betalen. Nu heeft volgens mijn dochter het restaurant de regel dat, ze hier beter op moeten letten. En het dus de complete rekening van haar prop/tip ingehouden word. Dit kan toch niet zomaar. En ook niet in arbeidsvoorwaarden opgenomen worden? Deze heel graag met een link.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het personeel kan nooit opdraaien voor de schade die het veroorzaakt. De werkgever blijft altijd verantwoordelijk. Je kan gaan zoeken in de arbeidswetgeving om dat artikel te vinden. Ik heb geen link.

Vervelend , ja er zijn restaurant 's waar medewerkers met geld tas rond lopen (liepen) in de oude tijd zelf verantwoordelijk voor de pus (de fooi) en de min verkeerd afgerekend . Maar inhouding op salaris kan alleen na waarschuwing en aantoonbaar onachtzaamheid . Maar hier is het inhouden op fooi lees ik ja daar zit m nou net de kneep werkgever kan dat altijd hoe mogelijk onsympathiek ook inhouden om kas tekorten te neutraliseren . Maar een goed open eerlijk gesprek kan de lucht klaren werkgever wil waarschijnlijk het signaal geven let beter op ! En ja het is makkelijk zeggen klant ging weg zonder tebetalen. Laat je dochter uitleg vragen wat ze verkeerd heeft gedaan en wat de afrekening disciplines bij dat bedrijf inhouden en of ze echt iets verkeerds heeft gedaan . Zeg een sigaretje roken terwijl klanten nog in de zaak zitten , achter haar tel checken ,enz . Pleeg hoor en wederhoor . Ieder verhaal heeft 2 kanten . Succes . Geen link .

Diefstal door een klant (en 'eten zonder betaling' is een vorm van diefstal) komt normaal gesproken voor rekening van de werkgever, omdat het een bedrijfsrisico is. Anders wordt het wanneer sprake is van 'opzet' of 'bewuste roekeloosheid' van de kant van de werknemer. Dan kan de werkgever het bedrag inhouden op het salaris van de 'schuldige' werknemer. Maar opzet of bewuste roekeloosheid mag niet te vlug worden aangenomen, al hebben sommige werkgevers die neiging. Bovendien lijkt het me bij een restaurant moeilijk aan te tonen wie 'de' schuldige is, tenzij ieder personeelslid een aantal tafelnummers heeft toegewezen gekregen waarvoor hij/zij verantwoordelijk is. Mag de werkgever ter compensatie een greep uit de fooienpot doen? Nee: "Fooien zijn geen loon aangezien zij door derde en zodoende niet door de werkgever worden betaald. Een werkgever heeft geen recht op de fooien die een medewerker ontvangt en kan afdracht daarvan niet vorderen. Van afdracht aan de werkgever is geen spraken, als het geld in een fooienpot voor het personeel wordt gestopt. Dan dient de werkgever hierover geen enkele zeggenschap te hebben. Een werkgever kan een medewerker niet verplichten om aan een dergelijke fooienpot mee te doen, ook niet in een arbeidsovereenkomst of ander contract. Het is niet toegestaan om voorwaarden te verbinden aan de besteding van fooien, waarbij fooien worden gezien als overige inkomsten van de werknemer (art 7:631-2 BW)." Hoewel het zo niet wordt genoemd, zou je het als diefstal door de werkgever kunnen beschouwen als hij bij wijze van 'collectieve straf' gelden aan de fooienpot onttrekt.

Nee, dat mag niet verhaald worden op het personeel. De CAO regelt dit niet. Dit valt onder het ondernemersrisico. Alle arbeidsvoorwaarden staan trouwens in de CAO en een dergelijk belastend beding ( stel dat dat al in een contract zou zijnopgenomen)is sowieso nietig en in strijd met de wet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100