kan een gemeente ervoor kiezen om het geld van je rijbewijs te vergoeden/financieren?

een van mijn kennissen ( met een uitkering) heeft onlangs een geldbedrag gekregen van de geemente voor het behalen van zijn rijbewijs. Dit was echter nieuw voor mij, en ik vroeg me af of zoiets bestaat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, een gemeente heeft enige beleidsvrijheid om regelingen te treffen voor de (absolute) minima. Bijvoorbeeld kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, subsidie op de kosten van de bibliotheek, sportverenigingen etc, en korting (tot 100%) op bepaalde leges. Als ze vinden dat het goed is voor je sociale betrokkenheid of een kans op werk kunnen ze dus ook korting geven op de kosten van het rijbewijs. Dat is vastgelegd in een verordening of beleidsplan, en voor iedereen ter inzage. Na vaststelling is het dus ook geen gunst meer, maar een recht. Toegevoegd na 1 minuut: Had de vraag niet goed gelezen, maar ja, hetzelfde geldt ook voor het nemen van rijlessen.

In zekere zin: ja. Ik heb ook geld "gekregen" om mijn rijbewijs te halen in mijn starterstraject (zelfstandig ondernemer), maar dat bedrag is als lening verschaft en betaal ik maandelijks weer terug.

Een gemeente mag enkel een cursus aanbieden aan personen die een bijstandsuitkering genieten en door de cursus het verkrijgen van arbeid ontstaat. Dus ja een gemeente mag dat maar doet dit alleen als de betrokkenen een baan kan krijgen als chauffeur.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100