Is artikel 461 (grondverbod) van het strafrecht ook toepasbaar voor een woonerf?

Weet jij het antwoord?

/2500

Artikel 461 heeft betrekking op privéterrein, terwijl een woonerf openbaar terrein is. Nee, het artikel is daar dus niet op van toepassing.

Ja, artikel 461 is ook van toepassing op een woonerf. Artikel 461 luidt: "Hij die, zonder daartoe gerechtigd te zijn, zich op eens anders grond waarvan de toegang op een voor hem blijkbare wijze door de rechthebbende is verboden, bevindt of daar vee laat lopen, wordt gestraft met geldboete van de eerste categorie." De rechthebbende bij een woonerf is de overheid. De politie kan je bijvoorbeeld de toegang ontzeggen. Er kan ook iets in de APV zijn opgenomen. Of misschien heb je een straatverbod, dan zou dit ook van toepassing zijn.

Nee, artikel 461 is niet van toepassing op openbare wegen (wel op openbaar terrein). Het is even zoeken in de bron, maar er staat: "... terwijl artikel 461 WvSr niet op openbare wegen van toepassing is."

Bronnen:
http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/...

Eerst het artikel maar is in het geheel plaatsen: Artikel 461 Hij die, zonder daartoe gerechtigd te zijn, zich op eens anders grond waarvan de toegang op een voor hem blijkbare wijze door de rechthebbende is verboden, bevindt of daar vee laat lopen, wordt gestraft met geldboete van de eerste categorie. Een woonerf kan dus niet onder dit artikel vallen daar de gemeente rechthebbende is en niet kan verbieden dat er mensen op komen. Het wordt anders als er een calamiteit is en de politie of andere gezaghebbende u de toegang ontzegt in verband met veiligheid. Het betreden van het gebied is dan verboden en kan dan op grond van artikel 461 bestraft worden.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0001854/voll...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100