mag een advocaat relatiegeschenken aannemen van clientèle ?

Wanneer een advocaat voor zijn cliënt een zaak tot bevredigend gevolg heeft afgehandeld en zijn honorarium heeft ontvangen en dus tussen advocaat en cliënt geen belang meer bestaat, mag de cliënt zijn advocaat dan een relatiegeschenk geven ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, maar wel in beperkte mate. Als er een Ferrari wordt geschonken, dan komt de Fiscus (en Politie) toch wel even langs!

Dat mag volgens de gedragsregels waar advocaten aan zijn onderworpen. Een advocaat kan niet worden omgekocht door zijn eigen client omdat hij betaald wordt door de client om zijn of haar zaak zo goed mogelijk te behartigen. Wanneer een advocaat tijdens de behandeling van een zaak geschenken aanneemt kan hierdoor een verkeerd verwachtingspatroon bij client ontstaan of maakt de advocaat zelfs chantabel, denk aan hoerenbezoek of iets dergelijks. Om deze reden is het niet verstandig en indien de advocaat chantabel is geworden zelfs laakbaar, tuchtrechterlijk gezien, om iets aan te nemen. Achteraf is er geen bezwaar en kan eventueel wel belasting moeten worden betaald...

Bronnen:
http://www.bmkadvocaten.nl/downloads/vrage...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100