Een tv-zender heeft ongevraagd een foto van mij gebruikt op diverse delen van hun site en op hun journaal, kan ik wat claimen hiervoor?

Toegevoegd na 23 seconden:
het betreft een foto die ik heb gemaakt van een ander persoon.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is tegenwoordig lastig vanwege media als facebook e.d. Maar in principe is het jou foto... Maar ik verwacht niet dat je er geld uit krijgt, je kunt het journaal aanschrijven dat je niet wil dat ze je foto gebruiken, eventueel kun je vragen of ze je naam bij de foto noemen, maar ze zullen eerder een andere foto kiezen dan te betalen

Wanneer je een foto hebt gemaakt en die op Facebook hebt gezet, mogen anderen die niet zomaar gebruiken: daar hebben ze jou toestemming voor nodig. Jij beschikt immers over het auteursrecht en een omroep hoort jou om toestemming te vragen voor publicatie. Het lijkt me zinvol om kopieën te maken van zowel de journaaluitzending als de pagina's van de website waarop de foto te zien is en vervolgens een factuur te sturen naar de desbetreffende omroep. 300 euro lijkt me een redelijk bedrag als het om één foto gaat. In de brief, waarin je de kopieën meestuurt, kun je aangeven dat je betaling graag binnen drie weken tegemoet ziet. Ook kun je vermelden dat je, bij uitblijven van de betaling, nadere stappen zult overwegen. Je hebt dan twee mogelijkheden: of je legt de zaak aan de rechter voor, of je dient een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek. Ik denk dat het zeker belangrijk is om de omroep te laten weten dat men niet het recht heeft om zomaar willekeurige foto's van het internet te halen en die openbaar te maken. Zelf zijn omroepen er als de kippen bij wanneer je, als privépersoon, inbreuk maakt op hun auteursrecht. Omgekeerd horen zij ook het auteursrecht van anderen te respecteren.

Bronnen:
http://www.z24.nl/bedrijven/media_reclame/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100