Kan je aan de hand van een kenteken en beschrijving van de auto iemand aangeven voor asociaal en gevaarlijk rijgedrag?

Mijn vriendin en ik zaten waren onderweg naar familie met kerst. Achter ons zat een taxibusje dat ontzettend bumperkleefde, en begon te toeteren omdat deze erlangs wilde. Wij reden de maximale snelheid op een eenbaansweg, dus toeteren had totaal geen zin. Daarna haalde dit taxibusje in en sneed ons zo dat mijn vriendin aardig in de remmen moest.

Ik heb geen video of fotomatriaal, maar ik weet dat het busje van 'taxi 16000' was, en ik heb het kenteken. Kan ik nu naar de politie om dit aan te geven? En wordt er dan ook wat mee gedaan? Deze piraat moet echt van de weg gehaald worden!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Van zulk feit kan en moet altijd melding/aangifte gedaan worden bij de politie. Jullie waren met z'n 2en maar aangezien jullie bij elkaar horen wordt dat iets zwakker. Als je een andere getuige(een bestuurder die dat gezien zou kunnen hebben, noteer van hem ook het kenteken de politie kan hem dan ook benaderen. De bestuurder van die taxi kan achterhaald worden bij de werkgever, - misschien zaten er passagiers in de taxi, zal niet de eerste keer zijn dat die tegen de chauffeur getuigen. Je kan het beste voor de volgende keer met je mobiel een filmpje maken van het bumperkleven en misschien ook van het snijden. In tegenstelling van wat in andere commentaren staan. Je hebt het recht ten alle tijden aangifte cq melding te maken van aso-gedrag. De politie doet er zeker iets mee als, afhankelijk van de bewijzen/aanwijzingen kan de politie op z'n minst de werkgever bellen en over het gedrag van de bestuurder hebben of de bestuurder op het buro uitnodigen?langs gaan. Wij zijn allemaal "opsporingsambtenaren", maar het is een feit dat als een opsporingsambtenaar (opgeleid en beedigd) zulk gedrag constateerd er geen getuigen nodig zijn. Jammer genoeg en dat is te begrijpen, een burger wel. Niet vergeten dat aso-verkeersgedrag ook een speerpunt voor de politie is. Dit is het enigste goede antwoord. Waarom. Omdat het mijn beroep is geweest. Dus in het vervolg altijd van zulk rijgedrag aangifte doen. Het liefs met zoveel mogelijk diverse getuigen/aanwijzingen. In de handel is er een apparaat te koop gemaakt vanaf je dasbord opnamen te maken. Helaas kost dat ding tegen de 200 euro dacht ik. In de naam van dat apparaat staat het woord EYE te vinden in een onlinewinkel. Succes verder.Denk aan je mobiel waarmee je ook opnamen kan maken.

Bronnen:
beroepservaring

Zonder getuigen (fysieke danwel mentale) wordt 't niks... Helaas.

Wat je de volgende keer misschien kan doen is direct de politie bellen (en dan natuurlijk niet 112 maar dat "niet spoed, wel Politie"-nummer), en dan vertellen waar je rijdt en wat het nr.bord is, wellicht is er een auto in de buurt die m even kan aanhouden...

Als je weet van welk taxi bedrijf het busje is, kun je toch contact opnemen met het bedrijf? Je hebt een kenteken en datum/tijd, dus het is voor hen niet zo moeilijk om deze chauffeur aan te spreken op zijn gedrag. Ik zou i.i.g. een poging wagen.

Volgens mij kan jedaarmee wel iemand aangeven. Mijn vader kreeg een tijd geleden een bericht dat hij heel hard over een oversteekstuk bij een basisschool in België had gereden. De oversteekhulp had het kenteken aan de politie gemeld en daar kreeg mijn vader een brief van. Maar hij was het niet, uiteindelijk heeft hij dit ook kunnen aantonen doordat hij ziek was (ontstoken voeten ofzo had) en dus niet zou kunnen hebben auto gereden. Het was nog een heel gedoe om het voor elkaar te krijgen! Dus zulke klachten worden wel zeker serieus genomen

Nee, gelukkig kan dat niet. Het zou te gek zijn als dat wel zo werkte. Het kenteken en beschrijving van de auto zegt totaal niets over de bestuurder van het voertuig. Iedereen kan achter het stuur hebben gezeten. Dat hoeft niet per se de eigenaar te zijn. Alleen een bevoegd opsporingsambtenaar kan daar tegen optreden en dan moet hij het zelf hebben geconstateerd. Aangifte heeft alleen zin als er een strafbaar feit is gepleegd en er getuigen zijn die de 'dader' daadwerkelijk hebben gezien. Films en foto's van auto's zeggen niks.

Ha, die Kingofthemall; Ik begrijp je frustratie maar ik ben het met Toet eens; het kan niet op die manier en dat is maar goed ook. Aangeven op zich is nog geen probleem en bij herhaling zullen de pliesies uiteindelijk gerust wel eens contact zoeken met die figuur. Maar het is in de wet zo geregeld dat in principe niemand enkel op grond van indirect bewijs (en getuigenverklaringen zijn dat nu eenmaal) veroordeeld mag worden. Dat is maar goed ook, want ten eerste bepaalt de wet en niet de burger wat kan en mag, ten tweede zijn getuigenverklaringen bewezen onbetrouwbaar en bovendien wordt ermee voorkomen dat groepen mensen zo een hetze tegen een ander kunnen uitlokken.

melden kan altijd, vaak zal er ook iets met die melding gebeuren vanuit de politie Voordeel van het melden is dat eea zal worden genoteerd/in computer wordt gezet zodat bij meerdere meldingen er extra aandacht voor zo'n aso komt. Overigens als je een tel nr hebt van de veroorzaker werkt het vaak beter om de baas te bellen, deze is vaak niet blij met de negatieve uitstraling voor zijn bedrijf. Je kan ook de onderstaande link gebruiken, de makers zeggen de info door te spelen aan de politie. Ik zou er niet direct vanuit gaan dat men een boete gaat opleggen, dit zou kunnen maar slechts in bijzondere gevallen.

Bronnen:
http://www.asociaalweggedrag.nl/index.html

Er is ongeveer een half jaar geleden een aflevering geweest van wegmisbruikers waar naar aanleiding van een klacht de politie om bepaalde auto heeft opgewacht. Dit ging wel over iemand die elke ochtend een vaste route reed en elke ochtend weer asociaal reed. Dus ja, dat kun je zeker melden. Een echte aangifte zal het niet worden wegens hierboven beschreven redenen. Wel kun je het taxibedrijf nog bellen en het daar doorgeven. Deze chauffeur beinvloed het beeld wat jij hebt van taxi 16000 en erger nog je zet het op internet. Dit is zeker iets waartegen ze willen optreden. Dus doe dat belletje.

Aangeven is lastig, melden kan echter wel, geef daarbij aan dat meerdere mensen in je auto daar getuige van geweest zijn en noem hun namen en BSN. Als meer mensen een melding doen over dezelfde auto/bestuurder, is dat aanleiding voor justitie/politie om gericht te gaan onderzoeken. Zulke gasten moeten hun rijbewijs acuut inleveren. Persoon in kwestie kan ook best een slok op hebben, gezien het afwijkend gedrag. Niet melden is onverstandig, wellicht zijn er al meerder meldingen over deze persoomn op deze datum geweest. Vandaar dat je melding ook nog wel eens de druppel kan zijn die de emmer doet overlopen. Bovendien heb je dan gedaan wat je kon om een gevaar op de weg aan te duiden. Dat geeft je waarschijnlijk rust en kun je je verbolgenheid loslaten.

1 je kan een melding geven bij de politie. als over dezelfde wagen meerderen onafhankelijk van elkaar klagen gaan ze mogelijk eens een onopvallende volg auto inzetten 2. Weet je ZEKER dat je de maximum toegestane snelheid reed? De meeste snelheidsmeters wijken behoorlijk af en als je 50 op de jemeter rijdt is de werkelijke snelheid ergens tussen de 40 en 48 km/h. Oftewel : is je snelheidsmeter ooit geijkt of heb je dat zelf gedaan mbv een stopwatch en de km paaltjes langs de weg? (100 km/h - 36 seconden over 1 km, 120 = 30 secondden over 1 km 45 seconden is 80 km/h) Ik rij pas 120 als mijn meter op 131 staat bv. of 80 als de meter op 89 staat. Want onnodig te langzaam rijden is OOK een verkeersovertreding (artikel 5, onnodig hinderen). Denk eraan dat die taxi iemand, bv een hoogzwangere vrouw, met spoed naar een ziekenhuis zou kunnen brengen. Niet elke zieke gaat per ambulance, Als iemand zo aangeeft erlangs te willen GEEF dan de ruimte dat ie er langs kan!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100