Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat zijn de regels van filmen in het openbaar?

Hiermee bedoel ik: mag je gewoon op straat op iemand af lopen en hem filmen? Wat zijn de grenzen van het in het openbaar filmen? En wat mag je daarvan allemaal in het openbaar laten zien en wat mag je allemaal verspreiden?
Hoe zit het trouwens met nummerborden van auto's?
Hopelijk kan iemand dit helemaal helder voor me maken :)

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
in: Wetgeving
7.1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Elk opzettelijk filmen of fotograferen van personen met een aangebrachte camera in de openbare ruimte is verboden, tenzij dit vooraf duidelijk is
aangekondigd (art. 441b Wetboek van Strafrecht: maximaal twee maanden cel).

Je mag dus wel op straat fotograferen of filmen, maar geen vaste camera ophangen zonder meteen ook een bordje op te hangen dat deze er hangt. Een webcam permanent voor het raam zetten zodat iedereen op straat gefilmd wordt, valt ook onder dit verbod. Als je de camera op voldoende afstand plaatst, zodat mensen niet herkenbaar in beeld kunnen komen, is de webcam wel toegestaan.

Het doel van de camera's ophangen moet zijn het filmen of fotograferen van personen. Een flitspaal valt hier dus niet onder, deze is alleen bedoeld om auto's te fotograferen. Een webcam die van grote afstand een deel van een wijk toont, is dus ook gewoon toegestaan. (Geheel los hiervan zijn er regels over het fotograferen van kunst op de openbare weg.)



Voor het publiek toegankelijke plaatsen

Deze regel geldt voor het publiek domein: alle voor het publiek toegankelijke plaatsen. Dat is niet alleen de openbare weg. Ook winkels, horeca, parkeerplaatsen, casino’s en dergelijke vallen hier onder. Dit is weliswaar privé terrein en eigendom van de winkelier of uitbater, maar deze stellen hun terrein open voor het publiek. Of je nu moet betalen of niet, of bijvoorbeeld minstens 18 moet zijn om naar binnen te mogen, is dan verder irrelevant. Zij mogen niet zomaar fotograferen of filmen als zij hun terrein openstellen voor anderen.

Kentekens van wagens die zich in de openbare ruimte bevinden mag je gewoon filmen volgens de regels zoals hier boven uitgelegd.

Opnamen mag je gewoon laten zien aan een ieder die ze wil zien.
(Lees meer...)
AlphaLimaSierra
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
En mag je dan in openbare ruimtes ook filmen als er bijvoorbeeld een vechtpartij is of er pesterijen zijn? En hoe zit het als je gewoon door de stad loopt, en er iemand ineens met een camera voor je neus je gaat filmen? Lijkt me best vervelend als iemand dat doet. Een vriend van me doet ook altijd dat soort dingen, dan gaat hij met zijn hand voor je gezicht zwaaien en zeggen: lucht is van iedereen! :p
Nog bedankt voor je antwoord trouwens
AlphaLimaSierra
11 jaar geleden
dan mag je dus ook vechtpartijen en andere zaken filmen, die zich in de openbare ruimte afspelen. hou wel altijd je eigen veiligheid in de gaten. niet iedereen is er van gediend en we leven tegenwoordig in een rare wereld. die vriend van je, die vlak voor iemands gezicht gaat lopen zwaaien moet dat denk ik ook niet bij iedereen doen. het mag, maar kan me zo voorstellen, dat niet iedereen het accepteert.
Even een iets korter antwoord, dan de omslachtige versie hierboven. Ik ben zelf televisiejournalist geweest, en kan je dit melden: Je mag alles filmen. Ook mensen die herkenbaar op straat lopen. Alleen mag je de beelden dan alleen gebruiken voor privédoeleinden. Wij mochten ze ook uitzenden, omdat wij daar een verklaring voor hadden, jij waarschijnlijk niet.

Het ophangen van een camera ( om daar even op in te gaan) is ook toegestaan in het openbaar, mits deze op eigen terrein hangt of dient ter winkel bescherming e.d.

Enig uitzondering: je mag niet filmen als het gaat om personen die in een levensgevaarlijke of kritieke toestand zijn.

Groetje en succes!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding