Wat zijn de regels van filmen in het openbaar?

Hiermee bedoel ik: mag je gewoon op straat op iemand af lopen en hem filmen? Wat zijn de grenzen van het in het openbaar filmen? En wat mag je daarvan allemaal in het openbaar laten zien en wat mag je allemaal verspreiden?
Hoe zit het trouwens met nummerborden van auto's?
Hopelijk kan iemand dit helemaal helder voor me maken :)

Weet jij het antwoord?

/2500

Elk opzettelijk filmen of fotograferen van personen met een aangebrachte camera in de openbare ruimte is verboden, tenzij dit vooraf duidelijk is aangekondigd (art. 441b Wetboek van Strafrecht: maximaal twee maanden cel). Je mag dus wel op straat fotograferen of filmen, maar geen vaste camera ophangen zonder meteen ook een bordje op te hangen dat deze er hangt. Een webcam permanent voor het raam zetten zodat iedereen op straat gefilmd wordt, valt ook onder dit verbod. Als je de camera op voldoende afstand plaatst, zodat mensen niet herkenbaar in beeld kunnen komen, is de webcam wel toegestaan. Het doel van de camera's ophangen moet zijn het filmen of fotograferen van personen. Een flitspaal valt hier dus niet onder, deze is alleen bedoeld om auto's te fotograferen. Een webcam die van grote afstand een deel van een wijk toont, is dus ook gewoon toegestaan. (Geheel los hiervan zijn er regels over het fotograferen van kunst op de openbare weg.) Voor het publiek toegankelijke plaatsen Deze regel geldt voor het publiek domein: alle voor het publiek toegankelijke plaatsen. Dat is niet alleen de openbare weg. Ook winkels, horeca, parkeerplaatsen, casino’s en dergelijke vallen hier onder. Dit is weliswaar privé terrein en eigendom van de winkelier of uitbater, maar deze stellen hun terrein open voor het publiek. Of je nu moet betalen of niet, of bijvoorbeeld minstens 18 moet zijn om naar binnen te mogen, is dan verder irrelevant. Zij mogen niet zomaar fotograferen of filmen als zij hun terrein openstellen voor anderen. Kentekens van wagens die zich in de openbare ruimte bevinden mag je gewoon filmen volgens de regels zoals hier boven uitgelegd. Opnamen mag je gewoon laten zien aan een ieder die ze wil zien.

Bronnen:
http://www.whatspace.nl/nieuws/openbaar-fi...

Even een iets korter antwoord, dan de omslachtige versie hierboven. Ik ben zelf televisiejournalist geweest, en kan je dit melden: Je mag alles filmen. Ook mensen die herkenbaar op straat lopen. Alleen mag je de beelden dan alleen gebruiken voor privédoeleinden. Wij mochten ze ook uitzenden, omdat wij daar een verklaring voor hadden, jij waarschijnlijk niet. Het ophangen van een camera ( om daar even op in te gaan) is ook toegestaan in het openbaar, mits deze op eigen terrein hangt of dient ter winkel bescherming e.d. Enig uitzondering: je mag niet filmen als het gaat om personen die in een levensgevaarlijke of kritieke toestand zijn. Groetje en succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100