Hoe voorkom ik problemen met mijn foto-apparatuur bij de douane?

Ik ga rondreizen in Azerbeidzjan en Georgië. Daarbij neem ik mijn foto-apparatuur mee - ter (nieuw)waarde van enkele duizenden euro's.

Ik heb wel eens verhalen gehoord dat je die apparatuur niet zomaar overal mee naar toe kunt nemen, omdat je zogezegd iets invoert in dat land.

Of, andersom, dat je de spullen wel het land inkrijgt, maar dat de douane moeilijk doet wanneer je teruggaat naar Nederland. Ze zouden dan kunnen beweren dat je de apparatuur ter plekke hebt aangeschaft, dat je het nu uitvoert, en dat je dus uitvoerrechten moet betalen voor de uitvoer uit Azerbeidzjan / Georgië, of dat je invoerrechten moet betalen voor de invoer in Nederland.

Zijn deze verhalen realistisch? Hoe voorkom ik mogelijke problemen?

 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het enige wat ik kan verzinnen is om fotokopieën mee te nemen van de aanschafbonnetjes. Goed vooraf alle serienummers noteren en foto's maken van je apparatuur. Eventueel op de foto's ook (delen) van je huis in NL mee fotograferen. Het zal lastiger zijn om de datum/tijd mee te fotograferen op een zodanige wijze dat dit als bewijs in een eventuele rechtzaak kan dienen. Je kunt wellicht ook informeren bij je verzekering. Wat als dit gewoon gedekt is, dan kan je daarna gewoon nieuwe apparatuur kopen. Ik hoop dat je geen sentimentele waarde hecht aan de apparatuur die je nu hebt. Voor een professionele fotograaf is zijn camera als een pen voor een schrijver. Gewoon vervangbaar dus bij een goede verzekering.

Dit zijn geen cowboy verhalen maar jammer genoeg de realiteit. De enig oplossing is een origineel aankoop bewijs liefst met stempel en handtekening van de firma (verkoper) waar u die kocht. Om het nog moeilijker te maken liefst in het Engels. Volledige beschrijving van het toestel op het document is ook nodig met vermelding van Merk, type, maar zeker het serienummer vermelden want ze zijn ongelofelijk achterdochtig. Goede reis.

Zorg van te voren voor documenten voor tijdelijke invoer van al je foto-apparatuur. Dit geeft je het recht (en tevens bewijs) om de apparatuur tijdelijk in te voeren in een ander land, daar te gebruiken, en daarna weer uit te voeren door het mee terug te nemen naar je eigen land. Let er wel op dat je de spullen die zijn geregistreerd voor tijdelijke invoer ook met dezelfde waarde worden uitgevoerd. Je kunt dus niet daar een objectief verkopen, want dan heb je dat tegen de regels in permanent ingevoerd zonder betaling van de invoerrechten. Maar moeilijker wordt het als je iets invoert wat tijdens het gebruik een belangrijke waardeverandering ondergaat voordat je het weer uitvoert. Maar daar zal je met fotoapparatuur niet snel last van hebben. Hier is een link naar dit onderwerp op de douane site: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/douane_voor_bedrijven/invoer/douanregelingen_invoer/tijdelijke_invoer/ Toegevoegd na 1 dag: En dan nu de juiste link: tijdelijke uitvoer ipv tijdelijke invoer: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/douane_voor_bedrijven/uitvoer/tijdelijke_uitvoer/ Niet goed opgelet;) Hopelijk kan je onbezorgd mooie foto's maken zonder dat het je je apparatuur of geld kost.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100