Wat zijn de rechten en plichten wanneer je 5 jaar samenwoont en je uit elkaar gaat?

Heeft die andere persoon ergens recht op of kun je die zo van de een op de andere dag op straat schoppen zonder iets.

Weet jij het antwoord?

/2500

Officieel heb je geen rechten, behalve als je kan aantonen dat bepaalde spullen van jou zijn. Je moet er dus samen uitkomen.

Heb je geen samenlevings contract dan kun je elkaar, wettelijk gezien, helemaal niks maken. Moreel gezien moet je kijken naar de situatie en.de spullen eerlijk verdelen of afkopen. Toegevoegd na 1 minuut: Kom je niet uit het verdelen probeer dan het meeste te verkopen.en verdeel het geld.

Ik zou er niet zomaar van uitgaan, dat de ander geen rechten heeft. Veel van de boedel zal van jullie samen zijn, tenzij je het tegendeel met bonnen kunt aantonen. Als dat niet zo is, heb je beiden rechten. Ik kan me voorstellen dat dat met de financiën ook zo is. Het kan volgens mij niet zo zijn, dat als één van beide geen samenlevingscontract o.i.d. wil hebben, de ander daar later de dupe van zou worden. Zelfs niet als je beiden niet zo'n contract wilde hebben. Ik zou in elk geval goed informeren en zeker als ik degene zou zijn die op straat wordt geschopt.

als je niet getrouwd bent en geen samenlevingscontract hebt, dan heeft degene op wiens naam het huis staat een dak boven zijn hoofd. als het een huurhuis is, wie heeft het gehuurd/contract getekend, zelfde verhaal alle spullen in huis die je samen gekocht hebt ? daar moet je samen uitkomen / uitzoeken als je met ruzie uit elkaar gaat, is het resultaat meestal dat de een alles houdt en de ander weggaat. rechten? geen rechten, zonder ruzie uit elkaar en de zaak verdelen, dat is wat zou moeten gebeuren, maar... plichten? ik zou zeggen, de zaak netjes met elkaar oplossen, aan kwaaie gezichten heb je niets of er is te veel woede zoals hier waarschijnlijk: "...op straat *schoppen* zonder iets..."

Dit ligt iets ingewikkelder dan zo op het eerste moment lijkt. Belangrijk te weten is dat de rechter een formule hanteert die: 'geleverde inspanning in de relatie' wordt genoemd. Als partijen 'er uit' komen is er geen probleem. Als partijen elkaar zaken gaan betwisten mag de rechter deze formule hanteren. Iemand uit huis zetten is lastig als die ander ingeschreven staat in de woning. In de meeste gevallen zal het moeten leiden tot een vrijwillig vertrek.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100