Kun je aansprakelijk gesteld worden voor schulden van je kinderen?

Mijn stiefdochter van 20 jaar heeft schulden.
Ze woont officieel nog thuis, bij ons, maar ik heb haar al tijden niet meer gezien. Ze is met ruzie van huis vertrokken en woont bij een vriendje waarvan ik geen naam en adres heb.
Er komen brieven van deurwaarders.
Deze krijgt ze via via wel te zien maar ze reageert er niet op want de brieven blijven komen.
Er worden ultimatums gesteld en gedreigd met verdere stappen.
Nu verwacht ik eerdaags toch wel een deurwaarder op de stoep.
Moet ik bang zijn dat ik mijn huis word uitgezet omdat mijn stiefdochter er een zootje van maakt?
Mijn stiefdochter is meerderjarig maar heeft een lichte verstandelijke beperking waardoor een goed gesprek en redelijkheid bij haar ver te zoeken zijn.
Wie weet het? Alvast bedankt

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hierbij de rechten/plichten van ouders: Zorgplicht tot de 21ste verjaardag Ouders hebben een zorgplicht voor kinderen die loopt tot de 21ste verjaardag. Heeft je kind een studiebeurs, een 'tegemoetkoming scholieren' of werkt het al? Voor de zorgplicht maakt dit geen verschil. Je moet financieel bijdragen aan het levensonderhoud en de eventuele studie. Hoeveel je moet bijdragen hangt wel af van de hoogte van de beurs, de toelage of het loon. Betaal je alimentatie dan loopt deze ook gewoon door alleen betaal je nu de alimentatie aan het kind. Ook de hoogte van deze alimentatie is afhankelijk van de 'inkomsten' van je kind. Voor ouders: zorgplicht is geen aansprakelijkheid Vanaf je 18e verjaardag mag je zelf verzekeringen afsluiten, een lening nemen of grote aankopen doen. In het kort, je mag schulden maken. De toestemming van de ouders is niet meer nodig maar anders dan vaak gedacht, ouders zijn ook niet verantwoordelijk voor de eventuele schulden. Ouders zijn ook niet aan te spreken op schade veroorzaakt door hun kind. De zorgplicht zegt niets over de aansprakelijkheid, de zorgplicht loopt door tot de 21ste verjaardag, de aansprakelijkheid van ouders is al niet meer geldig na de 16e verjaardag. Kinderen vanaf 16 jaar zijn al zelf aansprakelijk voor schade die ze aanrichten. Ouders moeten dan wel kunnen aantonen dat ze het gedrag waaruit de schade voortkomt niet konden voorkomen. De aansprakelijkheidsverzekering van het gezin blijft meestal ook van kracht voor kinderen tot 21 maar het is zeker zinvol dit na te vragen.

Bronnen:
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/ouder...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100