Is een moordenaar ook (juridisch) verantwoordelijk als een moord door hem leidt tot een zelfmoord van een ander persoon?

Voor de verduidelijking:

Persoon A vermoord Persoon B.
Persoon C is toevallig een goede vriend/kennis/familie van Persoon B.
Hij/Zij kan de moord niet verwerken, en besluit tot zelfmoord.
Is Persoon A hier dan ook verantwoordelijk voor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee. Lijkt me niet. Dan zou je verantwoordelijk zijn voor alles wat er gebeurt nadat jij iets gedaan hebt. B.v. ik veroorzaak een file waardoor jij niet optijd op je werk komt, en een belangrijke afspraak mist. Dan kun je mij niet roepen om in jouw plaats verantwoording af te leggen bij je baas. of jij reed niet naar je afspraak maar naar huis. Door diezelfde file heb je het eten niet optijd klaar, en je zoon te laat op voetbaltraining. Ben ik daar verantwoordelijk voor? Die moordenaar heeft die andere persoon vermoord, hij heeft niet persoon c aangezet tot zelfmoord

Je kunt niet verandwoordelijk gehouden worden voor de daden en acties van anderen. Tenzij de ander geen andere keus had, denk bijvoorbeeld aan chantage. Bij eens zelfmoord kies de persoon hier zelf voor en heeft ook andere keuzes dan zichzelf van het leven te benemen.

Juridisch niet. Er moet causaal verband bestaan D moordenaar heeft C niet vermoord. Als ik mijn auto in de prak rijd, wordt ook niet mijn buurvrouw op dat ongeluk aangesproken. Suicide doe je zelf. De reactie van een derde op een moord of welke andere diepe schok dan ook kan niet leiden tot veroordeling van de eerdere moordenaar of welke andere juridische stap dan ook. Moreel aansprakelijk zou te overwegen zijn maar ook dan is er juridisch niets aan te doen. Alleen de moordenaarvan B kan eventueel voelen dat hem veel te verwijten valt. Dat is dan de last die hij zal moeten meedragen, zijn hele verdere leven.

In de situatie zoals jij deze beschrijft niet. Wel kan iemand als een gevaar voor de psychische gezondheid van een ander beschouwd worden. Dus persoon a zou dan bepaald gedrag vertonen waardoor persoon b 'gek' wordt. Dat is een reden om persoon a tijdelijk vast te zetten.

In het algemeen is het zo dat als iemand een ander om het leven brengt, het te voorzien is dat naasten hierdoor psychisch leed zullen ondervinden. In zoverre is er wel een bepaalde (morele) verantwoordelijkheid. In Nederland geldt echter geen (civielrechtelijke) aansprakelijkheid voor immateriele schade die naasten lijden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Affectieschade Dat in deze situatie te verwachten is dat naasten psychisch leed ondervinden, betekent nog niet dat ook de zelfmoord als zodanig te voorzien was. Dat moet toch meer worden gezien als een tragische vervolggebeurtenis (die op zichzelf ook weer tot psychisch leed van naasten zal lijden). De dader is in ieder geval niet aansprakelijk voor de zelfmoord in strafrechtelijke zin.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100