Mag je een prijsvraag aan een buitenlander uitkeren?

Stel je organiseert een prijsvraag in Nederland. €500,- is de prijs. En dan doen er een hele hoop mensen mee waar je een winnaar uit kiest.

De winnaar die je uit kiest woont in België, mag je dan gewoon de prijs uitreiken? Hoe zit het dan met belastingen enzo? En als hij in een land buiten de EU woont, bijvoorbeeld de VS?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je een prijsvraag organiseert, waarbij de deelnemers niets in hoeven te leggen, en het gaat b.v. om een kunstzinnige prestatie (wie schrijft het mooiste gedicht) en je kiest de winnaar op basis van prestatie, dan heb je niets met belastingen te maken. Wel is het zo, dat de winnaar bij een grote geldprijs te maken krijgt met b.v. vermogensrendementsheffing, maar dat is jouw probleem niet. Als er sprake is van een kansspel, dan moet je een vergunning hebben, en die krijg je niet zomaar. Dat is een heel gedoe. Als de hoofdprijs 500 Euro is, dan moet jij kansspelbelasting betalen. Dat is 29%, en je keert de winnaar, ongeacht in welk land hij woont, 355 Euro uit. Als je slim bent, dan maak je van de hoofdprijs 400 Euro. Want dan hoef je geen kansspelbelasting te betalen. (de grens voor kansspelbelasting ligt op 454 Euro). Hoe de winnaar dat verder regelt met de belastingdienst in zijn land, is jouw zorg niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100