In het wetboek staat onder artikel 53 Wetbk. Strafvordering, dat iedereen bevoegd is met gepaste dwang iemand aan te houden bij misdrijf op heterdaad?

Is het toegestaan de verdachten te met T-ripes te boeien, ter bevoordering van aanhouding?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

als dat nodig is, om iemand ter plaatse te houden, dan mag dat. de dwang die je uitoefend moet proportioneel zijn. dus als er lichtere vormen van dwang zijn, die hetzelfde resultaat opleveren, dan moet je daar voor kiezen.

Zolang dit zonder al te veel geweld gepaard gaat, is dit toegestaan. Je mag de tie-wraps niet te strak trekken, zodat het bijv. bij de polsen ernstig gaat klemmen, want dan kan het 'slachtoffer' jouw aanklagen voor mishandeling. Maar een normaal gebruik van de tie-wraps is zeker toegestaan bij een aanhouding door een burger.

"Mag een burger die getuige is van een misdrijf de verdachte aanhouden? Op grond van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering is bij ontdekking op heterdaad iedereen bevoegd een verdachte aan te houden. Er zijn echter nog wat eisen en voorwaarden voor een zogeheten burgerarrest. Zo moet de aangehoudene 'onverwijld' aan de politie worden overgedragen. Om te voorkomen dat de verdachte de benen neemt, mag de aanhouder dwang uitoefenen, bijvoorbeeld door hem tegen de grond te houden. Het gebruikte geweld mag niet verder gaan dan nodig is om te bereiken dat de verdachte er niet vandoor gaat. Het is toe te juichen dat dagelijks burgers van deze bevoegdheid gebruik maken. Zowel politiemensen als officieren van justitie zijn in de praktijk coulant tegenover burgers die het initiatief hebben genomen om iemand aan te houden. Er is echter een duidelijke grens waar de geweldstoepassing moet ophouden. Zodra de verdachte zich heeft overgegeven of weerloos is, dan is het doel bereikt en is er geen geweld meer nodig. Dat geldt voor een aanhouding door de politie maar ook voor een aanhouding door burgers. Wanneer het geweld doorgaat nadat iemand is aangehouden, slaat het om in redeloos geweld. Een aanhouding door een burger is prima, maar wat niet mag is dat de aangehoudene vervolgens een paar flinke klappen na krijgt. Of dat nou is omdat iemand stoom moet afblazen of omdat hij het idee heeft dat hij zelf de verdachte moet straffen, zulk geweld is niet toelaatbaar." aldus de bron. " Het gebruikte geweld mag niet verder gaan dan nodig is om te bereiken dat de verdachte er niet vandoor gaat." Nou weet ik niet of het van gewone tie-wraps bii wijze van handboeien is toegestaan; als ze iets te strak zijn aangetrokken, wordt, de bloedsomloop afgeknepen. Dan heeft de burger ook wat uit te leggen. Verder: door de handen op de rug van de persoon te boeien, wordt het de persoon zeer moeilijk gemaakt zijn of haar handen nog te gebruiken. Maar het voorkomt op zich niet dat de verdachte ervandoor gaat.

Bronnen:
http://www.om.nl/algemene_onderdelen/uitge...

Gepaste dwang is hier het sleutelwoord: iemand boeien met het risico van lichamelijk letsel voor een misdrijf als diefstal is twijfelachtig. Denk vooral om het begrip en de definitie van 'misdrijf'. Het stelen van een appel is stelen en dus een misdrijf, het boeien van iemand met Tie-rap's na het stelen van een appel is geen gepaste dwang. Uiteindelijk beslist de rechter of de toegepaste dwang gepast is.

Ga nooit (!) iemand met tyraps boeien. Tyraps hebben de eigenschap zich snel aan te trekken en kunnen dan heel moeilijk tot niet verwijderd worden met als gevolg dat de bloedsomloop van de handen afgekneld wordt. Daarbij kunnen de bloedvaten en/of de handen ernstige schade oplopen. Dat maakt het geweldgebruik buiten proportioneel en gaat een hoop gedoe opleveren. Speciale eenheden van de politie zoals de Mobiele Eenheid maken gebruik van een speciale variant van tyraps die makkelijk verwijderd kunnen worden en zich niet te strak kunnen aantrekken.

Volgens mij valt dit onder het begrip 'wederrechtelijke vrijheidsberoving' Je mag de op heterdaad betrapte persoon vastnemen, vervolgens de politie..laten.. waarschuwen en daarna wachten op de politie. Enige vorm van geweld teneinde zijn/haar vlucht te voorkomen, is toegestaan. Maar let wel..dat geldt uitsluitend ter voorkoming van zijn/haar vlucht. Dus in géén geval stompen, slaan of schoppen nadat je hem/haar hebt aangehouden en hij/zij zich heeft 'overgegeven' Dit laatste geldt geldt overigens ook voor de politie. Doen zij dat stompen, schoppen, slaan echter wèl nadat de persoon in kwestie aangehouden is, dat wordt dat ook als mishandeling aangemerkt. Groet, Ton

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100